pátek 16. ledna 2015

Dýně na sladko po celý rok

Sice takové to klasické dýňové období už bylo, ale stejně...
Čerstvá dýně se dá sehnat víceméně celoročně, ale mnoho lidí z ní zná jen dýňovou polévku nebo jiné zpracování na slaný způsob. Co třeba zkusit sladkou verzi, která vám ve spíži vydrží opravdu hodně hodně dlouho, pokud si dostatečné množství uděláte do zásoby.

Zpracování sice zabere trochu více času, ale vyplatí se ;-)

1.
Dýni (většinou doma používáme takovou tu mega velikou dýni,co si jednou za pár let vypěstujeme a ze které zužitkujeme cca půlku celé dýně) nakrájíme na kostičky.
Přidáme cca 4 litry vody (podle množství dýně - je potřeba, aby byla zalitá celá) a 3 - 4 lžičky kyseliny citronové. Promícháme
Takto necháme uležet v chladnu 24 hodin.


2.
Poté přidáme šťávu ze 2 citronů a 1 kg cukru. Dáme vařit na 10 minut.
Ke konci vaření přidáme tresť - aroma dle chuti a nálady, např. rumové, ananasové a výborný je také anglický punč... ;-)

Necháme trochu zchladnout. 

Následně lze ihned konzumovat, ale vzhledem k velkému množství jej  doma zavařujeme ve sklenicích podobně jako např. jablka (v zavařovacím hrnci cca 5 minut). Takto zavařené vydrží i rok či dva, i když je to velká dobrota, takže myslím, že spotřebováno bude vše daleko rychleji ;-) 



Sladká dýně je výborná samotná jako kompot, do koláčů, palačinek nebo do pudinku. 

Dobrou chuť ;-) 






Žádné komentáře:

Okomentovat