úterý 22. prosince 2015

Vánoční úklid

Hezké odpoledne všem,

také máte zafixováno, že na Vánoce musí byt extra uklizeno? Teď nemyslím ten klasický úklid, ale super mega extra úklid, který člověk plánuje a vlastně zahajuje už x dní předem?
Musím říct, že svým způsobem toto bláznění chápu, ale svým způsobem díky dětem nejsem zas až tak nucena se do něj pouštět - ne, fakt se nevymlouvám na nedostatek času při dětech, jen v tom mám trochu "jiný" systém. Chcete vědět, jak to a jaké čistící přípravky u mne doma nesmí chybět? Čtěte dál.... ;-)


Článek o uklízení jsem měla připravený už delší dobu, ale pořád jsem se k němu nějak nemohla "dokopat". Ono když víceméně pořád něco uklízíte, tak už se vám o tom ani nechce psát, ale pak jsem si řekla "proč by ne".
Rovnou v úvodu se musím přiznat, že mám hodně ráda značku Dedra, takže těch výrobků zde bude spoustu, ale opravdu se nejedná nějaký domluvený reklamní článek apod. (z Dedry ani neví, že o nich píši ;-) ). 


Asi jako většina ženských, co jsou většinu dne doma, se hodně "ochomítám" okolo kuchyně.
Myčka nádobí mi jede denně a hodně jsem si poslední měsíce oblíbila gelové kapsle od Jaru. Leštidlo kupuji v Lidlu (přímo jejich značku) a je super, a sůl pak od Dedry (ty tedy nemám na fotografii, protože je potřebuji již dokoupit a prázdné obaly jsem si neschovala).
Na klasické mytí nádobí běžně používám Jar, ale posledně jsem zkusila koupit Balsam od Dedry a také není špatný, i když k Jaru se pak stejně asi vrátím. Prostě klasika, co nezklame ;-) 

Na ostatní kuchyňský úklid mám vše od Dedry - univerzální čistič Foodoo voní nádherně po jahodách a kromě hladkých ploch krásně vyčistí  i např. troubu. 
Nedávno jsem zkusila na mikrovlnou troubu koupit extra přípravek Microwave. Není špatný, ale upřímně v něm nevidím moc veliký rozdíl v čištění mezi tímto přípravkem a Foodem, takže znovu jej již kupovat asi nebudu.
Co mám ovšem hodně ráda a často používám, to je Ceramicum - přípravek na čištění sklokeramických povrchů, a Bacilex - univerzální čistič a desinfekce.  



Na koupelnu a WC používám výhradně opět přípravek od Dedry, Dobře se s ním omyjí jak dlaždice, tak např. vana. 
Pokud je něco opravdu více "vydrhnout, tak mohu doporučit tekutý písek Domol z Rossmannu nebo Rambo - nesmějte se, je to sice přípravek na mytí rukou, ale plastová okna, která byla zašpiněná od omítky a malty, se jím vyčistila perfektně a bez větší námahy či drhnutí. 

Na podlahy pak používám buď klasicky Jar, Savo (pro dezinfekci) nebo Gosh od Dedry. Máme kombinaci podlah ze dřeva, lamina a dlažby, a tak se snažím používat univerzální čističe (i když byla doba, kdy jsem na každý povrch měla zvlášť přípravek :-) )


Praní prádla je alchymie pomalu sama o sobě. Pračka nám běží tak ob den (někdy i denně) a krom klasického třídění ještě dělím i oblečení pro děti a dospělé. 
Nejvíce používám Sensitive od Dedry - jak na dětské prádlo, tak na jemné pro dospělé. Jak holky, tak i já máme docela citlivou kůži a s tímto práškem nemáme sebemenší problém. Navíc i vypere většinu skvrn, a na ty které nezvládne, k  němu přihodím odměrku Vanishe ;-) 
Nedávno jsem také vyzkoušela tekutý Ariel (dostala jsem jej zdarma za nákupy u Feeda) a již mám druhé balení. Je také moc dobrý.
Asi jako většina lidí mám ráda prádlo voňavé, takže aviváže jsou mé "must have". Mezi mé oblíbence patří aviváže od Coccolina a od Dedry. Vždy zkouším nějakou novou a svoji nejoblíbenější vyloženě nemám - vždy musím mít doma 2-3 balení, aby se mi ta daná "nepřevoněla". 
Na svetry a vlněné oblečení beru jedině Mohairu od Dedry ;-) 



Kromě klasických hadříků, utěrek a švédských utěrek si svůj úklid neumím moc představit bez Spontex hadříků (podobné vyrábí i např. Vileda), vlhčených ubrousků - ty dětské používám příležitostně na utření čehokoli, co je zrovna nutné uklidit, a sasankové rukavice (tuto jsem koupila  u Dedry, lze ji vyprat a používat opakovaně a na čištění dlaždiček jsem zatím nic lepšího nenašla). 

No a teď ještě zpět k tomu, proč vlastně neprovádím "Velký vánoční úklid"? Je to jednoduché. Díky dětem uklízím průběžně a každý den (upřímně, dokud např. kuchyně není sklizená a čistá, tak si opravdu nejdu lehnout). Nevidím tedy rozdíl v tom, že bych před Vánoci uklízela o to víc, že jsou právě Vánoce :-)  I okna myji alespoň jednou za měsíc - máme je směrované zčásti do rušné ulice,takže je to nutnost. Mimochodem, uvažuji, že bych si na ně pořídila parní čistič. Nemáte s ním někdo zkušenosti? Co byste doporučili, nějaké tipy...?

---
26.12. update. 

Ještě doplňuji odkazy na weby, kde tyto výrobky (kromě prodejen Rossmann, Teta, DM, Lidl apod.) nakupuji:

Dedra - oficiální web ZDE

Feedo - oficiální web ZDE, u Feeda doporučuji provést registraci, protože za každý nákup se vám pak počítají body a za ně si můžete následně vybírat zajímavé a praktické dárky (např. zmíněné utěrky Spontex). Navíc je zde široká nabídka čistících prostředků vhodných do domácnosti s malými dětmi - za mne mohu kromě vlhčených ubrousků, které v podstatě už nikde jinde nenakupuji , doporučit Nuk čistič na dudlíky. Za mne nej z vyzkoušených. 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig