úterý 29. března 2016

Kváskový chléb? Ano, ale made by AE style...

Hezké odpoledne,
tak konečně máme jaro, i když to počasí si stále dělá co chce.
Já si řekla, že se naučím konečně péct kváskový chléb. Přiznávám, že to asi bude nějaký nový trend nebo móda, protože pořád někde na jeho pečení narážím. A bylo jen otázkou času, kdy to také zkusím...





Takže nejprve začala u mne v kuchyni teoretická část a studium - ano, pojala jsem to vědecky. Vyzvídala jsem u těch, o kterých jsem věděla, že s pečením mají zkušenosti. Hledala jsem na internetu. Z mého pohledu mi nejvíce pomohly webové stránky Kváskový chléb - ty zejména se založením a vedením ("vypěstováním") kvásku, a následně s pečením a samotným receptem Cuketka, kterou mi doporučila sestřenice.

No a jak dopadly pokusy?

Kvásek mi vyrostl hned na první pokus za 5 dní. To zas tak těžké nebylo, jak jsem si zprvu myslela - jen voda a žitná mouka v poměru 1:1 (dávala jsem 1 hrnek hladké žitné mouky a 1 hrnek vlažné vody každý den).

První upečený chléb byl až moc slaný - nevím, zda mi "ujela" ruka nebo jsem se špatně podívala v receptu (měla jsem připravených několik receptů a už bohužel nevím, který přesně jsem zrovna vzala k ruce). Jinak ale byl na první pokus vcelku povedený.

Druhý pokus byl horší. Až zpětně si říkám, že jsem oživený kvásek (dle postupu ZDE) udělala asi moc slabý - možná jak byl mladý, a tak jsme měli spíše chlebovou placku. Chuťově ale výbornou.

A v neděli přišel čas na třetí pokus. Tentokrát jsem si oživila kvásek v pátek brzy ráno a ještě jej "přikrmila" i v sobotu. A dostavil se úspěch  V neděli jsem zadělala těsto, nechala v teple cca 4 hodiny odpočívat a kynout a dala upéct. Výsledek? No báááájo mňamózní..... :-)

Mimochodem, asi si budu muset pořídit ošatku (např. ZDE) na kynutí. Nechtěla jsem si ji kupovat hned, protože jsem nevěděla, zda budu chléb péct častěji, ale zase na druhou stranu bych chtěla mít chlebík krásně kulaťoučký, tvarovaný a správně rýhovaný  ;-)


Kvásek


Část kvásku na příští pečení. 


Proč bych to těsto hnětla v ruce, když mám domácí pekárnu, že? :-) 


Ale vykynout jsem ho dala již mimo pekárnu do mísy.


Během 4 hodin těsto narostlo zhruba dvojnásobně.


Náš slaneček... 



... a placička :-) 



Třetí pokus už ale vyšel na jedničku :-)













Pečete chléb nebo něco jiného z kvásku? Jaké jsou vaše tipy či recepty? 


SHARE:

4 komentáře

  1. Sikulka :-))) Ja pecu uz skoro tri roky :-) kvasek mam porad puvodni Violku :-))) uz ani nevim kdy jsem chleba kupovala:) Jestli muzu doporucit , tak v Orionu pordavaji osatky na kynuti - kulate i ovalne:-) CLeba v nich krasne kine a ma i uzasnou strukturu:-) vsak me chleby asi znas :-))) Drzim palce at se jen dari :-) jinak pridavam treba cibulku, cesnek, bylinky... na co mame chut :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Lidu :-) Já mám na Orion právě také doporučení, tak asi ošatku pořídím, jen jsem ji nechtěla kupovat hned, když jsem nevěděla, jestli budu péct častěji - mám i pekárnu, tak občas peču v ní a na trzích kupuji chléb ze Mšena sem tam ;-)

      Vymazat
  2. Domácí chleba miluju, kváskový jsem ještě nedělala, ale určitě až budu mít víc času si nějaký upeču.
    Beauty by K. - soutěž

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je sice časově náročnější na přípravu, ale jinak je výborný! Zrovna dnes jsem zase vytáhla kvásek ;-) I když tedy mám také moc ráda ten, kdy se koupí chlebová směs a upeče se v domácí pekárně ;-) děkuji za komentář!

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig