sobota 12. března 2016

Tradiční, české...prostě výborné

Hezké sobotní ráno (tedy spíše dopoledne),

po asi téměř pěti letech jsem se včera pustila do klasických kynutých buchet. Recept mám už hodně dlouho, jen jsem si ho lehce "hrnečkově" poupravila. A protože je výsledek opravdu výborný, ráda se podělím i s vámi.
Tedy o ten recept, protože buchty jsme již snědli... :-)




Na těsto budete potřebovat:

2 žloutky
Půl hrnku cukru
Hrnek mléka + 1/3 hrnku na kvásek
2,5 hrnku hladké mouky
Kostička droždí
Špetka soli
2 lžíce oleje


Z droždí, 1/3 hrnku vlažného mléka a 2 lžic mouky jsem zadělala na kvásek, který cca za 20 minut krásně "vyběhl.


Poté, abych měla práci jednodušší, jsem dala těsto (tj. kvásek a ostatní zbylé suroviny) umíchat a trochu vykynout do domácí pekárny. Asi po hodině a půl jsem těsto (již krásně kynuté) přendala do misky, lehce prohnětla s trochou mouky a dala na další hodinu kynout. 


Jako "Hrnečku, vař! " . Teď už jen udělat placičky, dát náplň, zabalit a vložit do pekáčku. 


Před pečením ještě trochu potřít olejem...


...a cca 40 minut péct na 180 stupňů (záleží na troubě, tak radši hlídejte ;-) ).



Já plnila tvarohovou směsí (vanička tvarohu, vanilkový cukr,1 žloutek, případně ještě přisladit), ale můžete použít povidla, mák, ořechy... nebo nechat bez náplně.





Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Příprava je sice delší, ale výsledek stojí za to :-) Myslím, že brzy je napeču zase :-) Děkuji za komentář.

      Vymazat