neděle 9. října 2016

DIY: Pouf - Tak trochu jiná recyklace bavlněných trik

Pěkný nedělní večer,

dnes mám trochu více času, a tak jsem si řekla, že bych vám mohla sepsat ještě jeden krátký článeček na blog. I když už jsem dnes jeden dávala. Ale co, však to je můj blog a má pravidla ;-)

Tentokrát se jedná o DIY, které vím již pár dnů slibuji. Tak jdeme na to, ať mi neusnete...





Také někdy při prohlídce skříně přemýšlíte, co s bavlněnými tričky, která vám již třeba nesedí, ale nejsou ještě vyloženě na vyhození. No můžete je samozřejmě věnovat dále či použít jako hadr na vytírání. A nebo z nich můžete udělat pouf.
A co že to je?
Ano, klidně tu otázku položte. Já také nevěděla, že se tomu tak říká, i když taburetky háčkované z tzv. špagetové příze, jsem vídala již nějakou dobu. No a to je ONO. Taburetka, tak trochu jiná (měkká) stolička, něco jako válecí pytel či vak... já myslím, že označit to lze různě a výsledek je vždy stejný, ale ve finále jiný. No chápeme se, že :-)

Ze špagetových přízí jsem již před časem háčkovala košíčky a kabelky, které jste mohli vidět i na blogu, ale upřímně, ta cena je docela vysoká, a tak při prvním uvažování, že bych si pouf udělala sama, jsem to právě kvůli ceně vzdala. Ale pak jsem náhodou narazila na ukázku, jak háčkují z rozstříhaných triček koberečky. Stačilo pár kliknutí a už jsem našla ten správný návod na domácí špagáty...

A ono na tom nic moc není. Vezmete triko (nebo mne se třeba osvědčilo žerzejové prostěradlo, které mi po asi třech vypráních kompletně popraskalo po stranách v gumě a bylo by jinak na vyhození - účet samozřejmě už nemám, takže reklamace odpadla), střihnete trochu šikmo od spodního okraje a poté stříháte stále dokola cca 2 cm široký pruh.  Pruhy látky si sbalte do klubíček. Jednotlivé kusy (dle triček) k sobě můžete jednoduše svázat nebo sešít. je to jen na vás a bez problému se dá pracovat s obojím.


K samotnému háčkování poufu. Pokud máte alespoň trošičku základy háčkování v kapse, pak to pro vás bude vážně jednoduché. Vzpomínáte na návod na čepičku, který jsem vám ZDE před nějakým časem dávala?  Je to vlastně téměř to samé, jen v o něco větším měřítku. 
Záleží jen na vás, jak chcete mít pouf veliký, a tak toto není vyloženě návod typu "udělejte tolik a tolik sloupků"..., ale jednoduše jen rada, co a jak ;-) 


Stejně, jako když háčkujete čepici, tak začněte s háčkováním vrchní - sedací části, Vše jsem háčkovala dlouhými sloupky, kdy na úvod jsem do kolečka vháčkovala 11DS a poté další řady přidávala stylem:
1.řada = krouřek 11 DS
2. řada > 2DS do každého oka
3. řada > 1DS, 2DS, 1DS,2DS...
4. řada > 1DS, 1DS, 2DS, 1DS, 1DSL, 2DS...

Pokračujte, dokud nemáte požadovaný průměr sedacího "talíře", poté již háčkujte bez přidávání a pouf začne "jít do výšky". 


Jakmile máte požadovanou výšku (mimochodem, holky hodně bavilo si do takto otevřeného poufu - košíku, sedat, takže ta práce byla o to fyzicky výživnější. Ono se připravte, že výrobek jako takový není vůbec lehký, naopak se docela pronese :-) ), tak začneme se stahováním a to stejnou formou, jakou jsme předtím přidávali. Sloupky tedy postupně ubíráme. 


 Samozřejmě před úplným stažením musíte pouf naplnit. Já to vyřešila tak, že jsem jej "vystlala" obyčejnou lehkou fleecovou dekou (kdysi jsem ji koupila v Kiku asi za 50,-), aby nebylo tolik vidět na náplň přes háčkovací dírky, a jako výplň jsem použila 2 polštáře, 
Nedivte se, že rovnou dva, ale náš pouf má téměř jeden metr na šířku a 30 cm na výšku, tak byla potřeba pořádná výplň :-) 



Stáhněte a na závěr opravdu pořádně zauzlujte. 


A je hotovo ;-)




Hned se stal oblíbencem a já uvažuji, že ještě jeden časem uháčkuji :-) 

Tak co, také se do takového pustíte? Vypadá dobře, že? :-) 
SHARE:

4 komentáře

  1. To je super! Už se taky těším až budu během podzimních a zimních večerů háčkova ta plést. Mám šálu už asi dva roky rozpletenou.
    Můj blog: Beauty by K. + na mém FB probíhá soutěž!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu! Takže máš cíl na letošní zimu v tom doplést šálu, že? :-)

      Vymazat
  2. Myslím, že to zkusím! Vypadá to famózně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Určitě vyzkoušej, je to super na válení se u TV :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig