středa 2. listopadu 2016

DIY: Šitý kobereček "Půlkvětinkovitý"

Hezké středeční odpoledne, tvořivci,

nastartujte šicí stroje, vytáhněte látky, připravte si špendlíky, dneska mám pro vás jeden šicí návod.

Tentokrát, jak už název napovídá, na kobereček, který jsem nedávno vyráběla holkám do pokoje.

Možná se to nezdá, ale je opravdu jednoduchý a děti při jeho výrobě mohou pomáhat. Navíc jej můžete vyrobit v různých velikostech či barvách. Prostě tak, jak se vám zlíbí ;-) 



Jako první krok si zvolte látku - jednu dvě barvy, to nechám na vás. Odměřte si 2 x obdélník, jak cca chcete mít koberec v základu (tedy bez lístečků) veliký. 

Tento obdélník přehněte a na jedné straně odstřihněte roh do kulata. Vznikne vám tak půl kruh. Podle něj ustřihněte i druhý obdélník.


Změřte si obvod půlkruhu v místech, kde budou lístky. Podle tohoto si pak rozpočítejte, jak široké lístky chcete (doporučuji cca 10 - 15 cm). 


Podle měření si nastříhejte potřebný počet obdélníčků a opět "sestřihněte" rohy. Nezapomeňte vždy stříhat dvojnásobný počet - budete je následně sešívat a plnit.


Vrchní a spodní strany lístků sešpendlete a sešijte - šijte jen ze 3 stran, čtvrtou nechte volnou pro plnění.


Sešité lístky otočte a vystříhejte do nich z vatelínu náplň.



 Jakmile vše naplníte, prošijte je cca 1 cm od okraje - přichytíte tím vatelín a zároveň vytvoříte hezký "lístkovitý" efekt.


Připravené lístky si naskládejte podle obrázku níže na připravený koberečkový základ, který jsme stříhali na začátku. Přikryjte druhou částí látky a pořádně sešpendlete.


Následně začněte po kolem dokola sešívat a nezapomeňte ponechat vetší otvor pro vložení náplně. 


Sešitý kobereček otočte a již vidíte vzniklou "půlkvětinku". 


Podle velikosti si ustřihněte výplň - já použila slabší molitan, ale dobře poslouží i vatelín. Vložte výplň do koberečku a zašijte zbývající otvor. 


Před dokončením ještě prošijte koberec po celém obvodu cca 1 cm od napojení lístků, aby se i do budoucna náplň nehýbala. 


A máme hotovo. Myslím, že pro pokoj malých princezen naprosto ideální ;-) 



Tak co, vyzkoušíte? :-) 



SHARE:

1 komentář

  1. Ahoj ráda čtu tvé zajímavé články, tento mě zaujal. Moc se mi líbí tento kobereček pro děti, velmi by se mi hodil do dětského pokojíčku. Škoda, že já neumím šít. Jediné možné řešení vidím, že budu muset kobereček koupit. Na internetu jsem našla zde ,ale nemám s těmito stránkami zkušenost, máte někdo? Díky. Příjemný den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig