sobota 21. ledna 2017

DIY: Jak podšít zimní čepici

Hezké sobotní odpoledně,

asi není tajemství, že mám hodně ráda háčkované doplňky, a zejména s čepicemi se dokáži vcelku vyřádit. Jenže do takovéto zimy, co je poslední dny, je potřeba mít čepice opravdu hodně teplé a neprofouknutelné. Proto přichází na řadu nutné podšití celé čapky, ke kterému já osobně volím krásně hřejivý flees.

A jelikož jste si hodně psali o návod, jakým způsobem čapky podšívám, tak tady je... :-)


Jdeme na to - připravte si flees, nůžky, jehlu, nit, bavlnku či vlnu.



Fleese kupuji většinou jen jednou za čas, ale naposledy jsem koupila na Fleru u mého oblíbeného prodejce Ppett a je úžasný - jemný, měkký, krásně hebký. Moc dobře se s ním pracuje.



Změřte obvod hlavy a přidejte cca 2 cm - tak dlouhý pruh fleesu potřebujete. Na výšku si jej změřte podle uháčkované čepice (pozn. já v tu dobu čapku uháčkovanou neměla, tak jsem trochu improvizovala).


Pruh fleesu přehněte na půl a dvě strany sešijte - tak jak je znázorněno špendlíky na fotografii.


Po sešití u vrchní části odstřihněte rohy - můžete rovně či trochu zaobleně, ale pokud možno na obou stranách stejně :-)


Sešijte...


...vznikne vám tak vnitřní "čepice", kterou budete vkládat do uháčkované.


Horní částí provlíkněte bavlnku či vlnu, kterou následně provlíknete ještě vršek čepice - tím bude vrchní část podšívky přichycená k čepici a nebude vylézat ven.


Stačí klasický uzlík


Nasaďte háčkovanou čepicci na tu fleesovou, jako je na obrázku - nezapomeňte dát švy směrem k háčkované čepici, aby nebyly po dokončení viditelné.


Podle potřeby odstřihněte přebytečnou látku - pozor, nestříhejte úplně podle háčkované čepice, ale ponechte si cca 1 cm navíc, budete jej potřebovat na začištění. 


Začněte sešívat spodní část - fleese vždy dovnitř založte a pišijte. Pokračujte kolem dokola celé čepice.


Až budete mít hotovo, tak jen lehce rukou fleese uvnitř čapky srovnejte. 


A je to! :-)


Podšití je stylem "vystlání", kdy fleese je trochu volnější a dobře přilne k celé hlavičce. Mne se toto u holek hodně osvědčilo i opravdu do studených dnů a již od narození jim v zimě nedávám téměř jiné čapky, než takovéto z mé dílny :-)


Byl vám návod užitečný? Určitě můžete pro slabší variantu stejně použít nějakou úpletovinu či tričkovinu. Záleží jen na vás. Hlavně "Uši v teple!" :-)

P.S.: Pokud se Vám podobné čapky líbí, ale netroufáte si, tak si je můžete u mne objednat ZDE nebo mailíkem.

SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig