středa 17. května 2017

Pár šetřících tipů (nejen) během mateřské dovolené

Hezký večer,

tentokrát jsem si řekla, že bych mohla dopsat článek, který jsem měla hrozně dlouho "rozepsaný v hlavě" a k němuž jsem skládala fotografie několik měsíců...



Bude to už rok, co jsem po rodičovské dovolené (no ani s odstupem to označení vážně nechápu) nastoupila zpět do práce. Hodně věcí se změnilo, ale hodně jsem si odnesla právě z měsíců předešlých. Asi každá maminka mi potvrdí, že mateřská není jen psychicky a fyzicky náročná, ale také po finanční stránce dá nejednomu zabrat. 

Samozřejmě, člověk obecně najede na nějaký šetřící režim - nekupuje hlouposti či věci, které až tak nutně nepotřebuje, vyhledavá akce, porovnává...., zároveň ale můžete poupravit i svůj denní režim tak, abyste váš rozpočet nezatěžovali. Já mám provás dnes pár tipů či rad, kterými jsem se řídila já.


Kosmetika
Také máte tak rádi líčení, péči o pleť... prostě ten pocit, když se o sebe staráte. Mysím, že u mě je to jasné, já šminečky, krémíky a ostatní pečovadla naprosto miluji. A ano, ráda si dopřávám tyto věci kvalitní. A kdo by ne...? Co se cen týče, tak ale nemusí platit,  že kvalitní přípravky jsou drahé. Naopak. Najdete spoustu super výrobků za naprosto úžasnou cenu, které předčí svou kvalitou výrobky mnohonásobně drahé. Vzpomínáte třeba na paletku od GS, kterou jsem vám na blogu ukazovala? 

Rada č.1 : Věnujte trochu svého času a pročtěte pár blogů, kde vám ukáží kvalitní výrobky za nízké ceny. 
No a jasně, že ten můj je jeden z nich :-)



Handmade
Umíte háčkovat, plést či šít? No výborně. Pak si můžete hravě vyrobit např. zajímavé doplňky, které osvěží váš outfit. Taktéž si můžete ušít závěsy, povlečení, vybavení dětského pokojíku. Dětem ušít kalhoty, uháčkovat svetr či čepici... je toho mnoho. Nebudu vám tvrdit, že za všech okolností ušetříte. Záleží samozřejmě na ceně vypraného materiálu, ale ve většině případů tomu tak je. 

Taktéž se můžete, pokud máte čas a energii, postupně začít věnovat i tvorbě na objednávku a trochu si tak přivydělat. Není to ovšem jednoduché. Trochu jsem se o tom rozepsala ZDE

Rada č.2 : Zužitkujte svůj talent. 


Plná peněženka
O tom, že existuje nějaký cashback portál, jste již možná slyšeli, ale vyzkoušeli jste ho? Já dlouho přemýšlela a nakonec mne rozhoupal článek u I love makeup. Není to vůbec špatné, naopak. 

Rada č.3 : Uvažujte formou "korunka ke korunce"...

Vaření příkrmů
Při zavádění dětských příkrmů jsem si říkala, jak je vlastně hrozně fajn, že existují takové ty skleničky. Jak šetří čas, jsou určitě zdravé (však prošly přeci x kontrolami) atd. No čas šetří, to ano, ale o tom zbylém už si tak jistá nejsem. Nebudu vám zarytě tvrdit,že jsem je nekupovala, naopak. Např. při cestování jsou takovéto skleničky výbornnými pomocníky

Rozhodla jsem se ale tenkrát cestou, kdy jsem nakoupila hodně zeleniny, masa a ovoce, vše uvařila podle aktuální potřeby, namíchala si vlastní verze a vše dávala zamrazit. Jídlo jsem pak vždy jen rozmrazila, ohřála a jelo se . Čas zabralo to samotné vaření, ale zas za cca jednu hodinu příprav jsem si vyrobila přesnídávky téměř na měsíc, což není vůbec špatné. A finančně to bylo opravdu hodně znát (v pozitivním slova smyslu). 

Rada č.4 : Uvařte svým dětem hned jak to jde.


Jednoduché večeře
Obědy mám většinou zakoupené z firemní kantýny (občas mívám období, kdy si nosím krabičky, ale teď zrovna to není aktuální), ale večeře už bývají domácí. 
Hodně mne překvapuje, když kolikrát slyším, jak někdo řeší, že se mu už večer nechce nic vyvářet, a tak raději popadne pytlík křupek a nějak se "zaplácne". Na jednu stranu se nedivím. Ono když dorazíte domů okolo sedmé, tak opravdu už nemáte většinou moc energie na nějaké specialitky. 
U nás jsme najeli (už ale v době, kdy jsem ještě zdaleka nechodila do práce, ovšem situace si takový způsob žádala) na to, že většinou máme jídla mega jednoduchá a rychlá na přípravu, ale zároveň dobrá. Navíc i cenově jsou na té nižší hranici. 

Na pár tipů, jak může vaše večeře vypadat, se podívejte na fotografie níže :-)

Rada č.5 : Maso nemusí být každý den, hlavní ale je, když nám chutná. 






Tipů, jak ušetřit je samozřejmě ještě daleko více, ale tyto základní mi přijdou jako takové lehce proveditelné a přitom přináší ve finále mnoho. 

Podělte se i o své tipy - níže v komentářích :-)








SHARE:

2 komentáře

  1. Super clanek Zdenicko..

    V dnesni dobe se da predevsim nejvic usetrit na jidle.. A libi se mi ta myslenka s veceri.. U nas se taky snida a predevsim veceri tak jak ma.. Zadne krupky a jine pitominy.. Zeleninove salaty jsou u nas velmi oblibene..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Ono je šetřit a šetřit, co se jídla týče. Já zastávám názor, že obecně se hodně ušetří, když člověk vaří. Jasně, že si ráda zajdu do restaurace nebo objednáme pizzu, ale tak nějak v globalu - a když mě to baví- mi to vaření přijde jako fajn oproti třeba kupovaným polotovarům apod.... :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig