pátek 1. září 2017

Tvoření s dětmi: Šššššumíme

Tak dnes zdravím ještě jednou,

celý den pršelo a ani navečer nepřestalo, a tak jsme s holkama místo procházky věnovaly čas tvoření. No a jelikož podobně sychravých dnů bude s podzimem přibývat, určitě by se mohl tento tip hodit i vám.

Dnes jsme si zahrály na malé chemiky - téměř doslova. Už před delším časem jsem nám koupila sadu na tvoření šumivých bomb. Ty mají holky totiž hrozně rády - zejména ty šumivé tabletky z Yves Rocher (přiznám se, že vychvalované od Lushe jsme vlastně ještě nikdy neměly, jelikož si říkám, že ta cena je přecijen až moc vysoká...). Toto balení vyšlo asi na 300,- a kupovala jsem jej v Bambuli.


Sada obsahuje dvě balení různobarevné jedlé sody a jedno balení kyseliny citrónové. Dále lžičky, tvořítka, pipetku na mýdlo, rukavice, nádobku a tyčinku.


A také samozřejmě návod. Ten jsem hodně oceníla :-)


Bezpečnost práce především, ale zase na druhou stranu se nemusíte bát. Soda a kyselina citrónová nejsou nebezpečné (vzhledem k množství) a i tak je následně budete vhazovat do vody.  I když podráždit citlivou pokožku samozřejmě mohou.


A jak to tedy funguje? Smícháte sodu a kyselinu citrónovou v poměru 2:1. Promícháte a poté k tomu přidáte 2 - 3 kapky mýdla či šamponu. Jen musíte dávat pozor, abyste následně dobře promíchávali a nedali jej mnoho, to by vám to bublalo pod rukama - mohu ze zkušenosti říct, že je to mega rychlost :-)


Následně začnete plnit přiložené formičky. Je potřeba dobře utěsňovat dřívkem, aby se pak bombička nerozpadala.


No i tak se nám vyklepnutí nedařilo a bombička se nám rozpulila. Nevadí....



Kdysi jsem vám na FB dávala odkaz na domácí výrobu podobných bomb a vzpomněla jsem si, že tam snad používali silikonové formičky. Vzala jsem tedy malou silikonovou muffin formičku, kterou příliš nepoužívám a zkusila plnit.



Šlo to moc dobře. Udělaly jsme ji s holkama duhovou variantu a po chvíli (je třeba, aby vše trochu "seschlo") ji zkusily vyklopit. No nedařilo se a kytička se lámala. Znovu jsem vše pořádně upěchovala a s holkama jsme se shodly, že hlavní bude to šumění ve vodě. 


Natěšenost holek byla neuvěřitelná, a tak jsem vám šumivý efekt nestihla vyfotit. Ale opravdu to šumíííí :-) Navíc, protože vše ve formičce stálo a seschlo, povedlo se nádherně vyklopení - tedy z té silikonové. Naopak z plastové jsem to musela vyšťourat nožíkem...


Jako zpětně si říkám, jak je to jednoduché a náklady na výrobu by normálně byly nula nula prd - však kyselinu citronovou a sodu koupíte v každém obchodě s potravinami a dobarvit můžete potravinářským barvivem. Příště to tak určitě udělám. Sada jako taková je super nápad, ale pokud jste šikovné hospodyňky (a to všechny jsme), poradíme si jednou návštěvou v potravinách :-)


Také máte rádi šumivky?
SHARE:

4 komentáře

  1. V týdnu se na ně chystám. Tak preferují . Musím pořídit formičky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jakékoli silikonové a máš vyhráno :-)

      Vymazat
    2. Ja koukala dneska v tescu je maji na pralinky takova hezka srdicka, tak asi pro ne skocim :)

      Vymazat
    3. Já budu muset pro materiál. Nějak nás to baví čím dál více :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig