pátek 17. listopadu 2017

Škvarkové bochánky

Pěkný páteční večer,

pokud přemýšlíte, že o víkend něco upečete a nemáte zrovna náladu na sladké, tak třeba toto by pro vás ohl být malý tip.

Nejleší škvarkové placky na světě dělávala moje babička. Opravu, lepší jsem už nikdy nejedla a dost mě mrzí, že její recept nikde nemám poznačený. A tak jsem se dala do hledání po internetu. Zkombinovala několik receptů a jsou tu bochánky...
Samozřejmě, že původně se mělo jednat o škvarkové placky, ale nějak trochu narostly :-)


Škvarky jsem si doma tedy neškvařila, ale koupila již hotové u řezníka. Byly výborné i jen tak. Pro jemnější zapracování do těsta jsem je musela trochu rozkrájet.

Ale pěkně popořádku. Na těsto si nachystejte:

1 kostka droždí
1 lžička cukru
1 balení (1kg) hladké mouky - já použila "Babiččinu volbu" na kynutá těsta
1 vejce
3 polévkové lžíce sádla
2,5 hnku mléka (vlažného)
4 hrnky škvarek
Sůl a kmín (drcený) dle chuti


Z droždí, hrnku mléka, cukru a trochy mouky udělejte kvásek - nechte ho cca 20 minut, aby hezky "narostl" .


Přidejte ostatní přísady a vymíchejte tětsto.


Pokud máte k dispozici kuchyňského robota s hnětacím hákem, tak jej rozhodně použijte - usnádní vám to práci a těsto bude krásně hladké (samozřejmě když nepočítám škvarky, ale to si rozumíme :-) )



Přikryjte těsto utěrkou a nechte cca 2 hodiny kynout.


Následně udělejte malé placičky - pro klasický čtverečkový vzor můžete použít kráječ na brambory.


Nechte ještě cca 15 minut odpočinout, potřete vajíčkem a dejte do trouby.


Pečte na 170 stupňů horkovzduch cca 25 minut (kontrolujte, rychle chytají).



Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat