středa 14. února 2018

Chvilka v kuchyni #5

Hezký středeční podvečer,

stavíte se na skok u mne v kuchyni? :-)


Jsou dvě věci, které mi urychlují a zpříjemňují vaření, a i když vím, že to co teď řeknu, je hloupost, tak už si bez nich pobyt v kuchyni neumím představit. Ne, to není správně - už si to nechci představit. Tím jedním je multifunkční hrnec, který využívám zejména na pomalé vaření, a tím druhým je kuchyňský robot od Sencoru. Dám ruku do ohně, že nemít robota, tak tolik z kynutého těsta nepeču. 


No a protože robota mám, tak tento týden byly opět - a dokonce dvakrát, houstičky ...



... a dokoce i chlebík. Tentokrát jsem udělala podmáslový a byl výborný (skromnost stranou). Recept na něj najdete ZDE.


Bez vývaru to u nás nejde. Tentokrát s drobením. Mňamka :-)


Stejně tak si holky vyprosily párek - guláš. No je u nás vcelku často (tak dvakrát třikrát do měsíce), ale ony ho opravdu milují :-)


Občas, když vajíčkem potírám nějaké pečivo, tak nemám promyšleno, co s ním udělám dál. A vyhodit jej mi je líto. Tentokrát jsem zaimprovizovala a ze zeleniny, šunky, nivy a právě vajíčka upekla slané muffiny. 




Od malička mám hrozně ráda vinnou klobásu - možná jste postřehli před vánocemi mou čekací (téměř dvouhodinouvou) chvilku ve frontě v uzenářství :-) Je výborná nejen s vánočním bramborovým salátem, ale i s kaší, bramborem či jen tak s pečivem, Dříve jsem ji pekla na pánvi či ve fritéze, ale poslední roky ji peču v troubě na pečícím papíře a musím říct, že mi to maximálně vyhovuje (i mému žlučníku). 


Pečené kuřátku - nebo tedy jen kuřecí paličky s rýží. Další oblíbenec našeho domácího menu. Jen lehce okořeněné, polité trochou olivového oleje a pečené pak na vodě. Výpek pak dávám i trochu do rýže - má takovou šťavňatější chuť. 


Víkendové snídaně jsou u nás většinou lívancové či s něčím doma upečeným. Tentokrát jsme si ale po opravdu dlouhé době udělali míchaná vajíčka se slaninou. To vám byla dobrota a přitom taková obyčejná věc. Jo, ty já nejradši :-) 



Domácí houstička je samozřejmostí. 


Zkoušeli jste někdy upéct lívancové těsto? Pokud ne, tak zkuste. Já z něj udělala pár mini donutků - přiznám se, že se mi povedlo koupit špatnou formu na donuty - nějak jsem se překlikla a přišla na minidonuty. Ano, docela jsem sama sobě nadávala, jak jsem hloupá...


Zbylou část těsta jsem nalila do muffinové silikonové formy ve tvaru růžiček. Peče se jen chvíli a výsledek je moc dobrý. Zase změna. Doporučuji vyzkoušet. 


V neděli po obědě nás trochu honila mlsná, a tak jsem vyndala listové těsto, potřela jej nutelou, přeložila, pomazala vejcem a dala upéct. Po upečení jsem lehce pocukrovala a mňamka ke svačině byla na světě. Zkuste a uvidíte :-)




Tak a já si jdu dát před chvílí dopečený podmáslový chléb. Nádherně mi tu voní :-) Fotky vám ukáži zase příště...

Co se chystáte vařit vy?
SHARE:

4 komentáře

  1. Slané muffiny - ty jsem nedělala ani nepamatuju :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy by mě nenapadlo péct lívancové těsto, zní to zajímavě :)


    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to napadlo kdysi, když jsem měla těsto, ale byla jsem líná stát u plotny, a opravdu to není vůbec špatné :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig