úterý 20. února 2018

Chvilka v kuchyni #6

Hezký večer,

musím se přiznat, že fotoaparát už mám automaticky v kuchyni při každém vaření. Ono totiž ty talíře, misky, hrnce a tácky jsou naprosto užásní modelové - nehýbou se, neremcají a moooc dobře se fotí... :-)

Říkala jsem si, že bych vám ten článek - a tedy fotografie, mohla rozdělit podle druhu jídla. Tedy snídaně, obědy, večeře. No nebo tak nějak....

Začnu tedy polévkou. Minulý týden byla asi 3x taková ta naše vyvarová klasika. Hlavně zeleninová a nutně s nudličkama - což mi připomíná, že opravdu netuším, jaké těstoviny zítra do polévky dám, protože poslední nudličky jsem uvařila dne. No nevadí...:-)


Malou polévkovou změnou byla ale polévka dýňová. Tu máme všichni hrozně rádi. Dýni si totiž na podzim již předpřipravenou zamrazuji, a tak je to vaření o to rychlejší - přidáte kořenovou zeleninu, brambor, batát a slaninu. Uvaříte, projedete tyčákem, přidáte smetanu, vajíčko a samozřejmě dochutíte (miluji polévkové bylinky, ty tomu dodají šmrnc). 


A jelikož jsem měla i pár tvrdších cca dva dny starých housek, udělala jsem i krutonky - které mi holky vybraly s "xichtěním". No ne vždy se člověk zavděčí. Ale já je snědla s chutí :-) 




Nechyběl na snídaně, svačiny či prostě jako příloha podmáslový kváskový chléb. Opravdu jsme na něm teď začaly hodně ujíždět a i můj taťka mi ho chválí (což beru jako opravdu krásné uznání :-) ). 


Hrozně se mi líbí, jak jde chleba nařezat - tedy jde. Jak komu, že. Vždycky když vidím ta videa, tak to vypadá jednoduše a krásně, a pak realita... ale to máte se vším. Když to někdo umí, zdá se to jednoduché, ale chce to cvik, cvik a zase jen cvik.





...a že já na tom cvičení fakt makám... :-)


Ruku nahoru, kdo má rád chleba jen tak namazaný máslem a s nějakým tvrdým salámem. Já miluju lovečák, poličan a paprikáč. Jako vážně. Jsem schopná si jen třeba k televizi večer vzít pár koleček a labužit si. :-)


A co by to bylo za týden bez houstiček. Tentokrát s kmínem a chlebovým kořením uvnitř. Nebyly vůbec špatné. Naopak - určitě vyzkoušejte. 


Ano, ano i francouzské brambory byly. Jak jinak. 


Mužské okénko je tentokrát v podobě naprosto úžasného hovězího guláše. Ten se muži opravdu povedl. Klobouk dolů!



Také si doma děláte vlastní široké "hranolky"? Mne na to kdysi přivedli na dovolené v Řecku. Jen to koření jsem ještě pořád nevychytala takové, jaké jej měli oni. Nebo je to možná olejem... Nevím. Každopádně brambory nakrájené na široko, promíchané v koření (směs grilovacího, různých bylinek a steakového) a pokapané olivovým olejem. Mňamka jen tak s tatarkou nebo (jako v mém případě) jako výborná příloha k vinné klobáse. 



Rajčata s balkábským sýrem a olivovým olejem. Jednoduché a rychlé - zejména v létě je to má každá druhá večeře :-) 


A kdybyste to nepoznali, tak balkánský sýr mám opravdu moc moc ráda....


Když příjde čas na kafíčko a já potřebuji "nakopnout", tak moc ráda sahám po kávě od Drip it. Rozhodně vyzkoušejte. Ta krásná vůně a výborná chuť. Kdysi mne na ně přivedl kolega v práci a už přes rok na nich ujíždím.... :-) 


A i něco sladkého bylo, nebojte - i když to pečení sladké nějak zanedbávám, mi přijde. Po delší době jsme vaflovali. A rovou se skořicí - recept najdete ZDE.


Tedy, musím říct, že mě tyto články nejenom baví, ale nutí mě se více zamýšlet nad tím, co uvařím. Abychom totiž nejedli stále to samé. Ano, nějaká jídla opakujeme co týden (nebo i vícekrát jako polévky, housky, chléb), ale snažím se díky tomuto psaní i koukat zpět na to, co jíme a obměňovat to. 

A co vy, také některá jídla vaříte stále dokola? Jaká?


SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig