sobota 17. února 2018

Jak jsem prvně šila panenku

Hezké sobotní odpoledne,

před časem jsem se dala do šití mé první látkové panenky a povím vám, že to není vůbec tak jednoduché, jak jsem si myslela. Ale tak já vám k tomu povím mnohem více....

Jsou roztomilé, s holkama je okukuji na Pinterestu a už dlouhou dobu jsem si chtěla nějakou také vyrobit. Šiju už docela dlouho, a tak jsem si říkala, že ušít panenku jako takovou nebude zas takový problém, že větší oříšek budou doplňky a oblečení.



Na Pinterestu jsem si našla střih na panenku, co se mi líbí nejvíce. Na úplet tělové barvy jsem jej přenesla, vystřihla a vše sešila. Vzhledem k pružení je to takové veselejší šití, ale i s rovnostehem to jde bez problémů zvládnout.


Pak přišlo na radu plnění -to jsem trochu podcenila a zpětně musím říct, že je potřeba naplnit opravdu pořádně - až jakoby do tvrda.

Končetiny nejříve také naplnít, zašít a potom přišít k tělu - a tady další tip. Nejlépe "přes knoflíčky", aby byly dobře pohyblivé. Já přišila sice napříč, ale bez knoflíčků. Jako také se to dá, ale řekla bych, že je to i vzhledově pak hezčí.


Takto je panenka "hotová" - je trošku šišatější a nestojí, což je právě tím menším plněním. I když na stání by možná musela mít v nožičkách ještě špejličky, to nemám odzkoušeno...


A nastal čas na oblékání. Udělala jsem z organzy tutu sukénku. Povím vám, že pro příště bude potřeba zapalovačem zatavit ustřižené kusy, protože jinak z ní hodně padají nitky.



Zbylé kousky oblečení jsem uháčkovala - botičky, svetřík, šálu a čepici. Vše tak nějak od oka nebo jak to říct.

A tady další tip na tvoření - žinilková či efektní příze není na čapky pro takhle malé panenky vhodná nebo tedy mne se s ní nedělalo dobře - po havičce i po přišití lehce klouže a "vyhnuje" se. Na šálku či nákrčník to tak hrozné není.



Nejsem zrovna moc zdatná v kreslení, a tak jsem se do nějakého malování či částečného vyšívání obličeje nepouštěla. Zároveň se mi stejně více líbí tyto panenky "žárovičky", které mají jen korálková očička. Možná do budoucna zkusím ještě vytvarovat nosík a přibarvím tvářičky. No uvidím...


Vlásky, to je kapitola sama pro sebe. Na cestě jsem sice měla parukové vlásky z Aliexpressu, ale nechtělo se mi čekat. A tak jsem je udělala z příze. No pro příště už takto ne, prostě to není ono. Na háčkované panence vypadají hezky, ale na této mi opravdu nesedí.


Ještě se zastavím u botiček. Háčkované jsou jednoduché a i zajímavé, jen jsou na panenku možná zbytečně těžké. Uvidím při své další, až ji více naplním, ale možná zkuším udělat šité z filcu.


Takže shrnutí, co udělám příště jinak (ano, už mám opět nastříhaný základ na další panenku):
- více ji vyplním
- končetiny přišiji přes knoflíčky
- čapku uháčkuji ši upletu z jemnější příze
- botičky udělám šité
- možná vynechám sukni a ušiji rovnou šatičky...


Šijete také panenky? Mate pro mě nějaké rady, tipy či vychytávky? Předem děkuji!

SHARE:

4 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig