středa 7. února 2018

Kváskový chléb s kysaným podmáslím podle AE style

Hezký večer,

na dnešek jsem původně měla nachystaný jiný článek, ale tak kvůli tomuto ho musím odložit. Ne vážně, jako kváskový chléb peču už nějaký ten pátek, to ne že ne. Dnes prvně jsem ale zkusila udělat podmáslový, a jelikož jsme pomalu půlku snědli ještě za tepla, tak si to žádá recept.

Na to, jak dlouho doma chléb peču, jsem si pořád říkala, že je takový až moc hutný. Teprve před nedávnem jsem díky skupině Pečem Pecen na FB objevila různé "fígle" jako překládání apod. Dlouhou dobu jsem také chodila do místní pekárny pro chléb podmáslový. Až jsem si dnes - no tedy vlastně včera řekla, že to zkusím.

Do té doby jsem i na netu sem tam hledala recepty na podmáslový chléb, ale každý byl trochu jiný a ve finále jsem se nerozhoupala. Nakonec jsem si ten svůj recept tak nějak přizpůsobila a moc ráda se o něj s vámi podělím.


Pokud pečete kváskový chléb a máte doma žitný kvásek, tak je ten začátek bez problémů. Pokud ne, tak se nejprve musíte dopracovat ke kvásku. Cesty jsou dvě - buď vám jej někdo daruje a nebo si jej vypěstujte. Návodů je spousta, můžete třeba zkusit tento ZDE od mé kamarádky (mimochodem od ní mám schůj kvásek již asi rok a stále jej přikrmuji a používám :-) )

Takže večer (začínám okolo 20,00) před samotným pečením si nachystejte rozkvas. Na něj použijte:

4 polévkové lžíce žitného kvásku
1 hrnek kysaného podmáslí
1/4 hrnku vlažné vody
1 hrnek žitné mouky

Vše vymíchejte ve středně hustou hmotu. Nechte v misce přikryté igelitovou folii někde při běžné pokojové teplotě "pracovat" až do rána - já nechávám stát běžně na lince.


Druhý den (budu vám časově popisovat dnešní pečení, ať si podle toho uděláte představu, jak si celé pečení naplánovat) si připravte těsto samotné.

Já začala v cca 6,00 umícháním těsta.

Do rozkvasu přidejte (a nezapomeňte si před tím do skleničky odebrat cca 4 lžíce kvásku na příště):
3 lžičky soli
1 lžičku chlebového koření (pokud nemáte, tak cca půl lžočky kmínu - dle chuti)
2 lžíce rozpuštěného sádla
1 hrnek vlažné vody
1 kg pšeničné hladké mouky - tu nedávejte najednou, ale nejprve cca polovinu, zapracujte a pak následně přidávejte. Je dost možné, že ani celou kilovku mouky nezužitkujete, protože hodně záleží na savosti mouky - já použila cca 3/4 balení.

Vypracujte hladké nelepivé těsto - ideálně pokud máte kuchyňský robot s hnětacím hákem (ať si ušetříte práci), ale jde samozřejmě i ručně.

Vytvarujte bochánek a dejte ho zpět do misky pod igelitovou folii.


V 11,00 jsem měla těsto již krásně nakynuté, a tak jsem jej začala překládát. Je to jednoduché. Prostě dáte těsto na desku, roztáhnete jej (jak je nakynuté, tak už trochu lepí, takže si lehce pomoučněte ruce) a přehněte jeden konec do půlky...


... poté druhý konec opět do půlky přes ten první přeložený. Opět pak těsto natáhněte  (tentokrát "do šířky") a přeložte. Takto jsem opakovala 3x.


Následně jsem z překládaného těsta vytvořila šišku.


Mimochodem před pečením se rozhodněte pro ošatku. Já miluji svou kulatou od Tescomy, ale dnes mi poštou přišla i klasická oválná z Orionu. 


Tip: Ošatky je potřeba vždy pořádně vysypat moukou či škrobem (ten mám raději). Přiznám se, že ať jsem se vždy snažila vysypávat, tak stejně se mi to vyklápění tolik nedařilo, protože se mi nakynutý chlém někde chytil. Začala jsem tedy používat vloženou utěrku, ale ta je silnější, a tak nevynikly rýhy (ano, je to pro mě důležité :-) O víkendu jsem pak vytáhla (asi tisíckrát pranou - a pro rýpaly vsuvka, že holky je měly jen pod hlavou či na široké balení :-) ) klasickou látkovou plenku pro děti a zkusila použít tu (i tak ji lehce popráším škrobem). Výborný výsledek. 


Takže zpět k těstu. Vytvarovanou šišku dejte do připravené ošatky. Těsto pěkně "srovnejte".


Následně pak celou ošatku obalte igelitem či igelitovou fólií a nechte kynou.


Jde to pomalu, ale výsledek zaručený.


V 16,00 už bylo těsto krásně nakynuté, po zatlačení prstem se otisk vcelku rychle vyrovnal, a tak bylo  na řadě pečení.


Rozpalte troubu na 250 stupňů. Vyklopte chléb z ošatky a nařízněte jej.


K nařezávání je ideální klasická žiletka či velice ostrý nůž. No já mám raději tu žiletku (kterou jsem zrovna nedávno vyhodila), protože i hodně ostrým nožem se mi to nařezávání moc nedaří - vidíte, jak je to "okousané"?


A hurá do trouby. Ještě postříkejte strany trouby vodou, aby se zapařila (někdo dává ještě vodu na spodní plech) a nechte ještě cca 10 min na 250 stupňů.


Chlebík vyskočil nádherně. Po 10 minutách stlumte troubu na cca 180 - 200 stupňů a dopečte do křupava. To že je chléb hotový poznáte, pokud zaklepete na kůrku a celý chléb jakoby zaduní.



Doporučuji nechat chladnout na mřížce, aby se ze spodu nezapařoval.



Po rozkrojení vidíte jemné "bublinky". Chlebík má křupavou kůrku a uvnitř je velice jemní, měkkoučký... Mňamózní... :-) 


Ano, je to sice delší proces pečení, ale zase není náročný - zejména pokud používáte hnětací robot. Jediné mínus je, že potřebujete na upečení vlastně celý den. Ale zase vás toto nikterak nezdržujete a mezi "fázemi" - zamícháte, necháte kynout, přeložíte, necháte kynout, dáte upéct - stihnete hromadu jiných věcí. A pak ta chuť a vúně, která se line celým bytem...
Chléb je výborný. Bez skromnosti, lepší jsem opravdu ještě neupekla a i to, že máme již většinu sněděnou, je jasný důkaz :-)

Zkusíte jej také?

SHARE:

2 komentáře

  1. Ahojky, Pavlovův reflex funguje: tečou mi tu sliny jak bernardýnovi. ;-)Chlebík vypadá nádherně. Moc děkuju za podrobný návod, přesně tak to já potřebuju. ;-)Jen dotaz, když vyklepávám z ošatky, již nic nemoučím? Díky. Přeji fajn pátek a pohoodý víkend bez bacilků! D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač :-) jsem ráda, když návod pomůže. Po vyklepnutí již nic dalšího nemoučnit - jen před tím tu ošatku (či utěrku trochu) a vyklepávám na pečící papír :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig