neděle 8. dubna 2018

Chvilka v kuchyni #12

Pěkné nedělní odpoledne,

za poslední dny tu bylo trochu ticho, ale začnu pomaličku zase dotahovat "resty". Třeba tento o vaření v období Velikonoc... :-)


Polévkování je u nás prostě denní věc - vývar, vývar, vývar.... Milujeme je. Ať už s čerstvou zeleninou či mraženou kupovanou - hlavní je, že je.


Zkusila jsem i tyto veliké motané "nudle" z Lídlu z italského týdne. Chuťově byly moc dobré, ale je potřeba je sníst hned, protože hodně nasávají tekutinu, a tak ze zbytku polévky se spíše staly těstoviny s drcenou zeleninou... :-) 


Další oblíbené jídlo, které jsem tu měla již několikrát - fráňa bramboury. Holky je mají moc rády, a tak je dělam často. Jen střídám typ salámu či šunky.


Tortilové ruličky s kečupem, šunkou a sýrem. Výborné jsou, když je dáte na chvíli do toustovače zapéct. Rychlá sváča nebo i třeba lehká večeře. 


Mužské okénko bylo tentokrát v podobě sekané se strouhanou mrkví. Určitě vyzkoušejte. Je to výborné a jako příloha stačí brambor, kaše či chléb.



Na Velikonoce nesmí chybět bramborový salát - i když ten můžeme klidně i mimo sváteční dny ... 


...a stejně tak vinné klobásky. :-) 


Co ale opravdu dělám většinou jen na Velikonoce, tak to je nádivka. Letos byla z domácích housek, nesmělo chybět dobré uzené a jelikož byla nouze o kopřivy (upřímně, co bydlíme ve městě, tak si opravdu nerisnku jen tak někde kopřivy trhat, rozumíme si.... příští rok už to bude snad nadějnější :-) ), přidala jsem petržel.



Byla mňamózní, až si říkám, že bych ji udělala i dříve jak za rok. 


Co jsem si oblíbila, to je vaječná tlačenka. Může za to jeden kolega z práce, které ho jsem v tomto napodobila - to už víte z minula. No a ani na velikonočním stole nemohla tato dobrota chybět. 


Před časem jsem na FB viděla jedno video o tom, jak udělat domácí gyros. Moc se mi ten nápad zalíbil a také jej vyzkoušela. Maso jsem naložila den předem, pekla nejprve zabalené v alobalu cca 2 hodiny na 160 stupňů a pak odkryté ještě cca 20 minut.  

A je to opravdu dobré - tedy samozřejmě, pečeně trochu jinak, ale má to nápad :-) 


A takle to vypadá, když chcete večer dojíst zbytky od oběda :-)


Pečivo? Nechybělo samozřejmě :-)




Jahody z obchodu sice nejsou tak voňavé jako v létě ze zahrady, ale i tak jsme neodolali. V kombinaci s borůvkami to byla moc příjemná a osvěžující svačina. 


Bábovka byla pro holky do školky na velikonoční dílničku. Klasická mramorová s pocukrováním je nej a věřím, že udělá radost vždy. 


Dlouhé roky jsem mazanec nedělala. Mám ráda vánočku a vím, že je zestejného těsta (ten klasický), ale prostě mi paradoxně moc nechutná v té formě bochánku. Pak jsem ale dva roky zpět objevila recept na tvarohový od Veselá marmeládová společnost, který je výborný. Rozhodně jej doporučuji vyzkoušet. 
A můj tip? Udělejte z množství v receptu dva menší bochánky. Loni jsem to tak udělala a tolik nepopraskaly. Letos, i přes naříznutí, puknu pěkně :-)



Lidi, po letech jsem neměla vetřelečka namísto beránka. Každý rok se mi špatně vyklopil, opálila ouška, čumák.. no bída. Letos byl konečně nejen chuďově dobrý, ale i na pohled hezký :-) 


Bez vajíček by to nešlo...


Jaké velikonoční či sváteční dobroty nesmí na vašem stole chybět?

SHARE:

2 komentáře

  1. Také jsme na Velikonoce měli bramborový salát, mňam :) možná jestli se nebudeš zlobit, tak bych ke článkům s tímhle názvem měla menší připomínku, jestli by nešlo dávat fotky ve vetší velikosti. Potom by se na tvá velmi chutná jídla dívalo určitě lépe :))

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se nezlobím, naopak, jsem ráda za tipy a připomínky ke zlepšení :-) Kolikrát si říkám, že dávám fotek hodně, tak aby naopak někomu nevadilo, že musí článekm hodně rolovat, než dojdou nakonec :-) Mělo by ale jít, že když se na fotku klikne, tak se zvětší na celou obrazovku. To by mohlo pak být lepší :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig