neděle 24. června 2018

Kváskový smetanovo - bramborový chlebík

Pěkné nedělní dopoledne, pekaříci a chlebaři,

na plotně mi bublá oběd a já si říkám, že bych pro vás mohla v rychlosti sepsat recept na nový tip kváskového chleba, který jsem v pátek vyzkoušela...


Kváskový se zakysaným podmáslím měl u vás docela úspěch, ale věřím, že tento vás také zaujme. Tentokrát jsem rozkvasovala smetanou ke šlehání :-) Takže jdeme na to.

pozn. nezapomeňte si dobře spočítat čas, abyste nepekli v noci nebo vám chléb nepřekynul apod. Napíši vám, jak celý proces dělám já.... :-)


Večer před pečením si udělejte rozkvas:

cca 4-5 polévkových lžic smíchejte s 200 ml smetany ke šlehání, 5 lžícemi vlažné vody a cca hrnek žitné mouky - tu přisypávejte postupně a míchejte, dokud rozkvas nemá hustotu jako např. těsto na lívance.
Přikryjte takto připravený rozkvas igelitem a nechte stát na lince do rána.

Ještě si večer uvařte ve slupce 2 brambory (nebo tři malé).


Druhý den ráno (cca 6.30) přidejte do rozkvasu - a nezapomeňte si 4-5 lžic odebrat do skleničky na příští pečení, najemno nastrouhané uvařené brambory, 2 lžíce rozpuštěného sádla, 1 lžíci koření do chleba, 3 lžičky soli, 3/4 hrnku vody a cca 3/4 kg hladké pšeničné mouky - opět ji postupně zamíchávejte.


Vymíchejte hladké, jemné a lehce táhlé těsto a nechte jej odpočívat cca 2 hodiny přikryté igelitem v teplu.


Po dvou hodinách si nachystejte ošatku. Pořádně ji vysypte moukou nebo vyložte plátýnkem, které také lehce pomoučníte.


Těsto párktát natáhněte a přeskládejte a poté vložte do ošatky. Opět nechte cca dvě hodiny kynout pod igelitem na lince v teplu.


Po cca dvou hodinách chlebík krásně nakyne. Rozpalte tedy troubu na 250 stupňů, chléb nařízněte, aby příliš nepopraskal, vložte dovnitř a postříkejte lehce vodou, aby se zapařil. Po cca 15 minutách stáhněte pečení na 200 stupňů a dopečte do křupava.




V pečících skupinkách na FB se o vařené bramboře jakožto přísadě mluví často a už se oblíbenosti nedivím. Navíc v kombinaci se smetanou, je chlebík ještě i třetí den krásně jemný, nadýchaný...mňamózní.






S domácí jahodovou marmeládou je výborný! :-)


Dobrou chuť!
SHARE:

4 komentáře

  1. Super. Určite musím vyskúšať. Na Slovensku som chlieb piekla dosť často. Od kedy som v Čr, tak som piekla chlieb iba raz. Musím to napraviť :-)

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho peču moc ráda a vcelku často. Baví mě zkoušet nové přísady a vždycky mě potěší, když chutná a zmizí během chvilky po upečení :-)

      Vymazat
  2. Jsi šikulka! Já chleba nikdy nepekla :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) já ho peču tak poslední cca rok a hodně mě to baví. člověk když do toho najede, tak už mu to pak ani nepřijde, že by to bylo nějak náročné. Jen se musí počítat s kynutím, aby vše časově klaplo :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig