pátek 7. září 2018

Balónovky AE stylové

Hezký páteční večer,

už nějakou dobu tu nebyl povídací článek, a tak jsem si řekla, že to napravím. Však je pátek a to je ideální doba na nějaké odlehčené téma. Třeba o mém tvoření v posledníh týdnech či měsících....

Určitě, pokud mne tedy nějakou dobu sledujete, jste si všimli, že se to celé léto hemžilo balónovkami. Tedy sukněmi s typicky nadýchaným tvarem. Ne to není můj patent a rozhodně bych si jej nikdy nepřivlastňovala, balónové sukně jsou velice známou věcí, ale vlastně do letošního léta jsem tak nějak hledala svůj styl, co se sukní týče, a našla jej právě v balńovkách.  Asi jako každý, jsem k tomu musela "dospět". I když tedy po balónovkách jsem pokukovala i nějaký ten rok dozadu.


Marně přemýšlím, kdy jsem  viděla první balónovku, u které bych si řekla "Ty bláho, tu musím mít!", ale tak nějak mám pocit, že to nastalo u sukní od holek z Black Mountain. Ty mají totiž naprosto úžasné kousky (nejen sukně) a já už dlouho rozmýšlím, co do svého šatníku pořídím. Akorát když už se rozhoupu, tak mi to někdo jiný vyfoukne... klasika. :-)

BM, ať už byly mou první či druhou / třetí... inspirací, tak inspirací zůstávají i nadále. Ne, není a nikdy nebylo (ani nebude) je kopírovat či jim konkurovat. To opravdu ne. Ale jejich sukýnky  jsou nádherné a já si řekla, že to bych také chtěla.  

A tím TO mám na mysli situace, kdy vidím krásnou látku a už ji v duchu přetvářím právě na nějakou balónovku. 


Asi nikoho nepřekvapí, že jako první jsem nešila přímo pro sebe, ale pro holky. To jsou takové mé modelky a kritičky v jednom. Už jsou totiž ve věku, kdy na sebe rozhodně vše nevezmou, vybírají si (a jak) a umí zdrbout mě jakožto švadlenu i následně jako někoho, kdo si to obleče. A už se navíc tolik neoblíkají "dětsky" (nemyslím motivy na látce jako takové), takže mohu zoušet střihy pro sebe jen v mini verzi. 



Když už jsem si tedy prohlédla různé návody a teorie, jak balónové sukně šít, zjistila jsem, že to není vlastně tak těžké. Dva pruhy látky, jeden z nich nařasený a do vrchní části náplet. Ano, trochu to možná zlehčuji, ale ve finále to tak je. Jen to chce najít si svůj styl. Jak moc budete řasit, jak dlouhé je chcete. S nápletem, gumou, s páskem, šňůrkou apod... Prostě to je to, co dělá mé sukýnky (ať už dětské či dospělé) mé.


Prosedět hodiny před šicím strojem by pro mne nebyl popravdě problém. Jen tedy ty hodiny ne vždy mám. Ale i přes menší časovou dotaci jsem si řekla, že musí být ušity kvalitně, nic neodfláknout (to raději přešít nebo začít od začátku). Zejména ty pro malé holčičky musí vydržet hodně - upřímně, já nemám problém holky pustit v sukýnkách či šatech na pískoviště, takže určitě chápete, že o to zákeřnější jsou zátěžové testy... :-)


První sukýnky byly, jak už jsem řekla, pro holky. Našila jsem jim jich několik, postupně  jsem začala našívat i pro neteř, kamarádky a následně třeba i pro dobročinné aukce. Samozřejmě jsem od balónovek neušetřila ani vás - byly soutěže a pár kousků i na e-shopu



Tak jak jsem našívala pro holky, během pár dnů jsem ušila i první kousek pro sebe (a rovnou i pro vás), poté druhý, třetí... a nyní už mám ve skříni sadu asi šesti sukní a plánuji další. Ano, je to návykové, to nepopírám. 


V sukýnkách jsem prochodila celé léto - práce, nákupy, výlety... za me prostě super kousek do šatníku. I na e-shopu průběžně doplňnuji různé velikosti (délky), varianty barev a budu v tom pokračovat i dále. Jen s blížícím se podzimem a zimou přemýšlím nad teplejšími materiály. Akuálně mám objednanou teplákovinu, tak uvidíme, zda a jak to z ní půjde...Rozhodně koncem léta nekončí i balónovková éra, naopak, jdu sobě i vám rozšiřovat obzory... :-) 


Nosíte sukně? Jaký střih je váš nej a co říkáte na balónovky?
SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig