úterý 11. září 2018

Chvilka v kuchyni #34

Hezký ráno, kuchaříci,

uplynulý týden byl plný novinek i klasiky, co se mého působení v kuchyni týče. Takže pokud přemýšlíte, co vařit, pojďte se inspirovat...

Snídaně v týdnu většinou odbývám - buď si dám něco sladkého upečeného mnou či koupené (miluji twist z Costa Coffee a pudinkového šneka od Ječmínka), nebo jogurt - samotný či s musli. O to víc se snažím si snídani užít o víkendu nebo ve dnech, kdy mám chvilku čas. Ale samozřejmě i tak (pokud tedy nemáme lívance) se jedná o nějaké rychlovky - třeba tousty na sladko s domácí marmeládou.


Prvně jsme o víkendu ke snídani zkusili hrníčkový dortík. Více jsem se o něm rozepsala ZDE - včetně receptu. S manželem nám opravdu hodně zachutnal a určitě zase udělám nějaké chuťové varianty. Holky, ty už tolik nadšené nebyly. Ale ony teď obecně jedou na vlně snídaňových cerealiích a prostě Honey loops nemůže asi konkurovat nic... :-) 

 

 




Polévky teď budou postupně nabírat na obrátkách úměrně ke snižování venkovních teplot. Samozřejmě nám nechyběl zeleninový vývar s nudlemi.


Druhý den byla opět poptávka po vývaru, ale už jsem neměla nudličky, takže jsem jej udělala s červenou čočkou a polentou. Mňam, to mám moc ráda.


Já a houby asi nikdy kamarádi nebudeme. Hrozně ráda na ně chodím do lesa a sbírám je (tedy občas stojím před houbou a prostě ji nevidím...), ale jíst je? To tedy ne... Naopak můj manžel je miluje, a tak jsem si řekla, že nebudu ofrňovat a sem tam něco z hub udělám. Zejména i pro to, aby to holky ochutnaly a samotné si zvolily, zda jim houby chutnají nebo ne (zatím moc nadšené nejsou...). Tentokrát jsme tedy na trhu koupily hlívu ústřičnou. Tu jsem rozkrájela a společně s hovězím masem, hovězí kostí, bramborem, mrkví a bylinkami hodila do pomalu vařícího hrnce na na sádle osmaženou cibulku a nechala cca 4 hodiny táhnout. Mezitím jsem trochu zahustila jíškou. Já ji jen s lehkým zapřením ochutnávala, aby byla dobře osolená a okořeněná, ale tedy doma prošla na výbornou... :-) 


Grilování mám hodně ráda, a pokud není třeba večer čas rozpalovat gril, tak naložené maso hodím jen tak do trouby. I tak je výborné.


Mužské okénko bylo v podobě těstovin s vepřovými nudličkami (zbyly z naloženého masa) a se zeleninou. Bylo to výborné.


A protože těstovin není nikdy dost, tak jsem udělala v neděli ještě jedny s mletým masem, rajčatovým pyré a hráškem. 


Mám moc ráda pizzy Ristorante a vždy se snažím jednu mít v mrazáku jako takovou "poslední záchranu". Vždy si ji ještě nějak dozdobíme sýrem, šunkou či olivami. Mňam!


S lilkem se ještě tak nějak poznáváme a mám období, kdy mi chutná a kdy ho zas až tak nemusím. Ovšem jen tak obyčejný grilovaný (ať na klasickém venkovním grilu nebo z trouby) mám rada a jednou za čas jej dávám jako přílohu k masu. 


Jsem zastánce toho, že ne vždy je nutné mít teplou večeri (či oběd...), prostě podle nálady, a tak občas udělám nějakou pomazánku (tentokrát eidamovou a nivovou), namazu na toust a za "teplou stránku věci" uvařím čaj. 


Holky měly lehce náročnější víkend - co se náladovosti týče, a to je pak problém je i jakkoli zaujmout  něčím dobrým. Ovšem krupicová kaše, kterou dáte naplechový talířek a přidáte dřevěnou lžíci? Jako to je něco extra, co zblajzly bez řeší.. :-) 


Lívance se u nás poslední dobou z víkendových snídaní přesunuly na sladké večeře. Za mne stále platí, že nejraději je mám s javorovým sirupem. I když tedy na domácí marmeládu také nedám dopustit. 


Peklo se, a to dokonce více než normálně. Chlebík jsem tentokrát pekla jako část týmové snídaně v práci. Byl to klasický podmáslový bez jakýchkoli experimentů


O víkendu jsme jeli za kamarádkou na chatu. Bylo domluvené grilování, a tak jsme samozřejmě nejeli s prázdnou. Udělala jsem semínkové bagetky...

 


...a hamburgerové bulky (maso na hamburgery namíchal můj muž a opět mňamka, jen jsem nestihla nafotit). 


A aby to nebylo jen o slaném, tak jsem udělala i kynuté mandlové pletýnky z vánočkového těsta.


Pudink mi vždy připomene chvilky u babiček. Ty tam navíc dávaly i kompotované ovoce, které mi právě v kombinaci s pudinkem moc nechtějí holky jíst. Ovšem piškotky nemohou chybět. 


Ovoce, které v létě miluji, to jsou melounky. Letos jsem objevila tyto mini, které je ale potřeba opravdu hodně dobře vybírat, aby byly sladké. Příští rok, bych si chtěla vypěstovat vlastní na zahradě... :-)


Postupně začínám sklízet bylinky na zahrádce a sušit je na zimu. O tomto víkendu jsem otrhala libeček, který bude součástí polévkových bylinek, a magi, které je výborné na nakládání masa. Sušička si v následujících dnech určitě neodpočine...

 


Tentokrát toho bylo opravdu hodně, takže pokud jste dočetli až sem, děkuji a pište mi i Vaše typy na to, co zkusit uvařit či upéct. Ráda zase něco nového zkusím :-)



SHARE:

2 komentáře

  1. Ty těstoviny s mletým masem a pizzu bych si dala!! :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) tak hurá ke sporáku nebo objednat v restauraci s donáškou :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig