středa 3. října 2018

Chvilka v kuchyni #37

Pěkný večer, kuchaříci,

minulý týden jsem se v kuchyni vcelku "rozšoupla" , a tak toho mám vcelku dost.... :-)

Mimochodem k těm fotografiím, když tyto články původně vznikaly, tak jsem se poctivě  vše snažila fotit na zrcadlovku. Postupně jsem ale více "cvakala" telefonem, jak jsem neměla fotoaparád vždy po ruce a musela bych si pro něj dojít, a tak se články opravdu přetransformovaly do "kitchen minutes", kdy máte vše vyfoceno ihned z první ruky a tak, jak to v reálu na stole máme :-)

Stále neopouštíme hrnečkové dortíky. Tentokrát jsem přidala lžičku kakaa a banán. Politý je šípkovou marmelánou..mmmm mňamóza.  


Přijít vyfoukaní ze zahrady a dát si teplou polévku? To je prostě to nej. Navíc o víkendech je dělám i klasicky k obědu jako první chod. Snažím se to trochu obměňovat, ať nemáme stále vývary, ale ty prostě nejvíce převládají.


Máme vcelku dost rádi čočkovou polévku - tentokrát ve variantě se slaninou a bramborem.


Polévku, co holky opravdu milují, jsem tentokrát vařila dvakrát. Ano, řeč je dýňové polévce. 



Když jsem u zelinářů viděla svazek kopru, řekla jsem si, že to chce ještě jednou koprovou omáčku. V řeznictví jsem nakoupila kýtu (to aby nebyly doma řeči, že je koprovka jen s vajíčkem), udělala vývar a z části udělala zmíněnou koprovku. 



A ta tedy byla! Skromnost stranou, výborná. Maso se rozpadalo (doslova), což mi ale nevadilo a holkám už vůbec ne a i chuťově byla jednoduše mňamózní. 


Tip pro maminky: Holky se mnou vcelku často vaří (a nebudu lhát, občas je to o nervy..), a tak jsem zavedla, že si kreslí recepty - já vařím a říkám, co průběžně dělám a jaké suroviny používám, holky to pak kreslí na papír. 

 

Testoviny s mrkví a mletým masem, jen dochucené bylinkami a kořením. Rychlá mňamka. 


Obdobně rychlý recept je vařená  rýže s tuňákem a sterilovanou zeleninou. Opět jen dochucená bylinkami. Taé máte rádi takové rychlé recepty?


Prvně jsem udělala kompletně domácí pizzu z kváskového těsta. Ohromně nám chutnala a myslím, že brzy udělám další. Měly jsme celkem 4 kusy a pokaždé nazdobené dle chuti a nálady. Recept naleznete ZDE.





Vajíčková tlačenka byl rychlo nápad, který měl můj muž. Mám ji moc ráda a ke svačince či studené večeři přijde k chuti. 


Chápu, že chlebohrátky už nejsou tak neobvyklé, když chléb peču co chvíli, ale popravdě mám radost z každého bochníčku, co se povede. Doslova vždy trnu, jaký bude po rozkrojení...


Samozřejmě i něco málo sladkého bylo.  Rychlá bábovka ...


... a výborné muffiny, na které naleznete recept ZDE.


A také trocha toho zavařování byla.  O šípkové marmeládě jsem se vám trochu rozepsala v samostatném článku ZDE.


Také bylo potřeba doplnit rýmovníkový sirup. Ten je u nás opravdu hodně populární, jak víte. Nejvíce jej používám na slazení čaje, a tak v tomto období a s nastupující "smrkací" sezónou vcelku rychle mizí. 



Zkoušeli jste v poslední době uvařit něco nového? Pochlubte se :-)
SHARE:

4 komentáře

  1. Můžu poprosit o recept na rýmovníkový sirup? :) jinak moc hezký. kuřecí polévku miluju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě :-) Recept je na mém youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Ny4iZOAYCzA

      Vymazat
  2. Supeeer pokrmy!! :-) Koprovou omáčku jsem dlouho neměla :-) patří mezi ty milovníky :-D buď jí miluješ nebo nesnášíš :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig