pondělí 1. října 2018

Šípková marmeláda

Pěkný večer,

ještě máte pár dní (nejsem rosnička předpovídající počasí, takže jen podle odhadu) na to, abyste si nasbírali šípky a uvařili něco dobrého. Třeba marmeládu...

Upřímně si nemyslím, že by vaření marmelád byla nějaká velká věda. A snažím se k tomu i tak přistupovat. Samozřejmě, má to nějaká pravidla, ale pokud se trochu pohybujete v kuchyni, tak víte, že je to ve stylu, rozvařit, rozmixovat, zahustit a zavařit... :-) Dobře, teď to trochu zjednodušuji, ale určitě všichni chápeme, jak to myslím.

Nicméně zrovna to vaření šípkové marmelády mi vnuklo nápad vám o něm napsat - ne protože by to bylo tak těžké, ale že se pak třeba vyvarujete mých menších "chyb".

Takže pár doporučení na úvod:
1. sbírat jděte v nějakém starším oblečení, ať si následně nenadáváte, že si o trny věci poničíte
2. sbírejte v rukavicích, protože trn pod nehtem a podrápané ruce nejsou zrovna příjemnou záležitostí
3. šípky vařte celé, ušetříte si tak práci a rozčilování...





A začínáme:
1. celé šípy pořádně omyjte (samozřejmostí je sběr v místech, kde jsou šípky čisté a např. bez kontaktu s výfukovými plyny...) a povařte, až pořádně změknou. Následně je (v ideálním případě) prožeňte odšťavňovačem - pokud nemáte, tak rozdrťe tyčovým mixérem a dvakrát propasírujte
2. šípkovou šťávu přiveďte k varu a přidejte želírovací cukr (podle návodu na daném cukru - mám zkušenosti, že každý má ten poměr trochu jiný + zároveň myslete na to, že šípek sám o sobě příliš  "neželírovatí").
3. povařte dokud nezačne směs housnout - vyzkoušejte odkápnutím na talířek
4. ještě vařící plňte do sklenic, které otočte dnem vzhůru, aby se dobře zatáhla víčka. Případně (pokud chcete skladovat déle) zavařte.


Mne marmeláda "stála" poškrábané ruce, dvakrát zapíchnutý trn pod nehtem, poškrábanou koženou bundu a veliký puchýř na ruce (snažila jsem se totiž "pro urychlení" každý šípek okrájet a zbavit zrníček, po dvou hodinách jsem už - s puchýřem na dlani od nože, nadávla jako špaček). 
ALE i přes toto a fakt, že mám marmeládu trochu tekutější, musím říct, že je to výborná pochoutka - svělá do jogurtu, na palačinky, pečivo či na mugcake. 

Doboru chuť!



SHARE:

4 komentáře

  1. paráda! :) já se chystám na šípkový sirup

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten jsem ještě nezkusila, uvidím, zda se do něj letos pustím nebo až třeba příští rok :-)

      Vymazat
  2. Musím přiznat barvu, ale šípkovou marmeládu jsem ještě nikdy asi neměla :-)
    Měla bych jí vyzkoušet.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu výborná, ale tedy dost pracná - časově :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig