pondělí 19. listopadu 2018

Chvilka v kuchyni #44

Hezký večer, kuchaříci,

Uplynulý týden byl opět plný dobrot, a tak si říkám, že vás třeba trochu inspiruji, pokud nevíte, co rychlého a zároveň dobrého zvařit. Ano, ano, tušíte správně, pravidelníček z kuchyně je tu... :-)


Když vstanete před půl šestou a uvědomíte si, že doma není nic moc ke snídani, protože jste nějak tak zapomněli večer něco nachystat, tak je to vcelku "pecka". Víte, jak to myslím - na sušenku nemáte chuť, pečivo není a jogurt s mussli vás zrovna také v tu chvíli neláká. Ano, i v tu chvíli můžete udělat hrnečkový dortík. U nás si jej oblíbil zejména manžel s tím, že jej pro nás dva dělám nejčastěji o víkendu. Tentokrát jsem si jej ale v rychlosti střihla i v týdnu před cestou do práce. A ve variantě s banánem a kokosovou moukou.



Polévkujeme o sto ššest. To už je vcelku známé... tentokrát jsem i v týdnu dala vcelku dost prostor rýži.. Nejprve jsem ji dala do zeleninového vývaru s polévkovým kořením od Antonína. O víkendu jsem pak použila vývar z uzeného masa a mražený zeleninový mix. Obojí bylo výborné. 

 

Miluji vaření v pomalém hrnci. Ta chuť je prostě jiná (a to jsem bývala velikou fanynkou papiňáku kvůli rychlosti). Vývar s hovězího, mrkve a petržele? Jednoduché a výborné zároveň....


...stačilo přidat rýžové nudle a bylinky :-) 


A aby to nevypadalo, že v pomalém hrnci vyrábím jen polévky, tak jsem udělala také lehce dušené maso, kdy vývar jsem pak trochu (ale opravdu jen lehoučce) zahustila moukou a přidala bramborový mramorový knedlík (mimochodem, ten tedy nevyrábím - neumím jej, ale kupuji v Bille a je výborný, vždy u nás zmizí rychlostí blesku). 


Uzené maso mám hodně ráda. Ať už klasicky vyuzené (přiznám se, že to už se moc těším, až si v příštích letech pořídíme krb či pec s udírnou) nebo předuzené a dovařené ve vodě. Takto v chladném počasí většinou volím druhou variantu, protože z vývaru pak mohu udělat zároveň polévku. 


Jelikož jsme měli v sobotu rodinnou oslavu, nakoupila jsem uzeného masa vcelku dost a krom našeho oběda (sobotního i nedělního) nabídla i hostům k zakousnutí s pečivem a zeleninou. Mělo to úspěch... :-) 
Já jsem pak následně udělala halušky se zelím a masem a druhý den obdobnou variantu, ale s bramborovým knedlíkem.

 

A když už jsem měla hodně toho uzeného vývaru (a z něj kotel plný rýžové polévky), odebrala jsem trochu, uvařila v něm rýži a zeleninový mix s houbami a paprikou, dochutila kořením a bylinkami a vzniklo velice chutné rizoto. Inu, nechce v tom hledat vědu a prostě koušet... :-) 


Mamka měla v mrazáku balíček švestek, a tak jsem k nim přidala ještě jablka, pomeranče, mandarinky, citróny a koření a už si můžeme užívat výborný pečený čaj. 


Musím říct, že kombinace citrusů, švestky a koření, kdy jsem přidala ještě i trochu skořice navíc, je úžasná a taková až téměř vánoční... Hmmm :-)

 

Holky měly před pár dny narozeniny, a tak se slušelo to hezky oslavit. A nutností je samozřejmě dortík. Věděla jsem, že teta upeče klasický plněný krémem, a tak jsem se pustila do nepečeného "cheesecaku", který jsem lehce nazdobila.  Figurky si vybraly holky samotné v oblíbené cukrárně. Samozřejmě nemyslely jen na sebe, ale také na sestřenici a bratrance, kteří slavili s nimi.


 

Klasické dorty mám moc ráda, ale nikdy se mi nepovedou tak, jak bych si představovala. V tomto prostě svou tetu nedoženu a popravdě si užívám, když takové dortíky napeče. Má je nejen krásné vzhledově (už jsem nestihla nafotit), ale hlavně chuťově naprosto výborné. V tomto případě si prostě musím říct, že není nad klasiku... 


Minulý týden jsem se vám zmiňovala, jak jsem rozdělila chlebové těsto na dva díly a jeden odložila do lednice. Nechala jsem jej tak až do středy, následně vytáhla a dvě hodiny nechala dokynout v teple. Výsledkem byl tento výborný křupánek, který sice v troubě nevyběhl tak, jak bych si představovala, ale střídku měl úžasně měkkou, nadýchanou a velmi chutnou. Chutově byl hodně odlišný od toho, který jsem ze stejného těsta pekla pár dní zpět. Až je to zvláštní, ale řekla bych, že prostě dozrálo. Určitě takovýmto způsobem budu péct častěji... :-) 

 


A když máte náladu na rohlíky, ale v obchodě mají zavřeno, tak můžete zkusit tyto motané bagetky. Jejich výroba byla vcelku náhodná, ale protože výsledek stál za to, sepsala jsem návod ZDE.


Úkol zněl jasně - doplnit zásoby rýmovníkového sirupu alespoň na měsíc. No snad nám to bude stačit :-) 


A to už je opravdu vše. Dobrou s kobrou! :-)
SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig