úterý 8. ledna 2019

Chvilka v kuchyni #1

Pěkný večer, kuchaříci,

copak v posledních dnech vaříte? Ještě jste dojídali povánoční a novoroční zásoby, najeli jste na dietu díky předsevzetí nebo se již vracíte do "zajetých kolejí"? U nás samozřejmě tak různě, vařím oblíbence, zkouším novinky či trochu experimentuji... nechte se inspirovat.

Na Nový rok se má jíst čočka, a tak jsme měli čočkovou polévku - pokud mne sledujete déle, tak víte, že tu vařím minimálně i tak jednou do týdne a máme ji moc rádi.



Rýžová polévka z vývaru z uzeného masa s kousky masa je naprosto výborná věc a do sychravého počasí ideální, protože zahřeje. 


Poslední vinná klobása za "novoroční" období a zároveň první v tomto roce. Miluji ji a ve spojení s bramborovou je mňamózní.


Uzené vepřové, vařený brambor a hořčice - jednoduchá mňamka. A ta vůně uzeného masa, která se line kuchyní, když maso  vaříte. Nevím, jak vy, ale já ji naprosto miluji. Už jen proto je pro mne radost jej vařit. 


Co s brambory, které již nevyužijete? Přidejte vajíčko, tři lžíce mléka, hrst polohrubé mouky, sůl, pepř, rozmačkejte, vyrobte placičky a dejte péct na papír do trouby. Placičky jsou výborné, doporučuji vyzkoušet. 


Obalená treska s kaší a k tomu zbytek uzeného z předchozího dne byla výborným nedělním oběděm (i když já tresku vynechala :-) )


Pár silvestrovských chlebíčků, chipsy, oříšky a cukroví... to nesmělo poslední den v roce chybět. Chlebíčky byly na domácí vece a já se zařekla, že se pokusím dělat třeba tak jednou do měsíce - i třeba v nějaké "veselé" formě, protože holky je mají moc rády a je to pro ně zábava (i pomoc s jejich výrobou naprosto vítají). 


Nový recept na bábovku, kterou jsem dělala "hrstkovým stylem" naleznete ZDE. My ji měli dva dny ke snídani a musím říct, že ji zase brzy udělám. Byla moc dobrá.


Lívance milujeme a už delší dobu nebyly, takže jsem to musela napravit. Nakoupila jsem s holkama borůvky, maliny a ostružiny (mimochodem, také vám přijdou až nenormální, kolik toto ovoce v zimě stojí - chápu sezónost, ale i tak ... no o to více se těším na léto a na to, že třeba maliny a ostružiny snad budeme mít na zahrádce...). Rozkrájela banán a vše společně s lívancema polila javorovým sirupem. No až boule za ušima se nám dělaly... :-)


A co vaříte vy? 
Dobrou s kobrou! :-)
SHARE:

2 komentáře

  1. Mňáám ty placičky a lívanečky :)

    Přeji Ti krásný a úspěšný nový rok!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) lívanečky jsme teď trochu doma šidili, ale určitě to zase napravíme :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig