neděle 25. února 2018

AE stylové koblížky a zamotánky

Pěkný podvečer, kuchaříci,

včera i dnes jsme byli odpoledne na kluzišti učit holky bruslit, a protože jsme se domu vraceli přesně na čas svačiny, vždy jsem měla nachystaného něco mňamózního. Včera dort z BeBe sušenek, na který ZDE máte recept, a dnes domácí koblížky a zamotánky....

Recept je naprosto jednoduchý - v podstatě klasické sladké kynuté těsto, ale každý jej může dělat trošičku jinak, a tak určitě nezaškodí si to vše sepsat.

Připravte si na těsto:
1 kostku droždí
1/3 hrnku cukru
1 hrnek mléka
1 vanilkový cukr
3 lžíce oleje
2 žloutky
cca 4 hrnky mouky

Dále pak:
Olej na pečení
Moučkový cukr na posypání

Nejprve si nachystejte kvásek - cca 1/3 hrnku mléka, droždí, trochu cukru a hrstka mouky rozmíchejte a nechte asi 20 minut pracovat.

Poté přideje zbylé suroviny - mouku přisypávejte postupně, jak budete těsto zpracovávat. Cílem je mít vláčné nelepkavé těsto. Každá mouka saje jinak, takže je možné, že použijete nakonec mouky více či méně...

Hotové těsto nechte cca 2 hodiny kynout.



Po vykynutí si rozválejte kusy těsta na cca 2 cm plát a skleničkou (či hnkem) vyřízněte kolečka. Ty jsem nechala ještě chvíli odpočívat a mezitím si v hrnci rozpálila olej - dostatek, aby koblížky plavaly.


Do vroucího oleje vhoďte koblížky a nehte upéct - nezapomeňte otočit, aby se upekly z obou stran.



Doporučuji vyndavat na pečící papír - dobře vsaje přebytek oleje.

Po zchladnutí můžete plnit marmeládou - já použila plastové dortové zdobítko s dutým nástavcem.


A co by to bylo za koblížky bez pocukrování :-)





Kynuté těsto nejde válet do nekonečna, to by bylo už moc "zežmoulané", a tak to co nevykrájíte, rukou vyválejte do ruliček, přehnětě a zamotejte - nebo také můžete udělat třeba pletýnky a jiné tvary. Záleží jen na vás.... :-)



Dobrou chuť!

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig