středa 17. října 2018

DIY: Šitá korunková čelenka

Pěkný večer, tvořivci,

poslední dobou se to na tvořících skupinkách hemží korunkami. No ani mne se to nevyhlo. A protože to není na poprvé tak úplně jednoduché, jak se zdá, sepsala jsem vám, jak jsem na to šla já...

Před pár dny mne kamarádka poprosila, zda bych její cácorce neušila korunkovou čelenku. Popravdě sem si říkala, že je to pohoda, tak proč by ne... No pohoda to byla až do sešívání. Ale pěkne od začátku...



Nejprve je potřeba si korunku rozkreslit. Ná dělala na velikost / obvod hlavy 50 cm, takže čelenka jako taková má obvod něco okolo 48,5 cm, jelikož je vyrobena z úpletu a pěkně pruží. Což je fajn, protože se dobře "přicucne" k uším.
Dala jsem si pravidlo 8 cm  - to můžete vidět na obrázku výše (po dvojkliknutí se zvětší).


Střih si přeneste na látku - rovnou dvojmo tak, aby se vám vytvořil "zubatý pás", jak vidíte na fotografii níže - já jej pro zjednodušení překreslila tak, že jsem na dvakrát přeložila látku a použila zmíněnou šablonu. 


Látku přehnete tak, aby vám seděly hroty koruny. Takto pořádně sešpendlete...


...a sešijte. 
Pozor, boční strany nesešíváme, jen zmíněné hroty. 


Po sešití odstřáháme špičky, aby se nám lépe přetáčely.


Přetočte celý pás. 


Nyní máte korunku téměr hotovou, jen je potřeba ji sešít. A to je ten okamžik, kdy jse opravdu poteba dávat pozor, abyste sešili dobře (já se u první zkušební verze docela vyvztekala, co vám budu povídat...)


Korunku přeložte tak, jak vidíte na obrázku výše a konce k sobě zarovnejte. Tyto dvě vnitřní látky si pro lepší manipulaci sešpendlete. Poté přetočte tak, abyste k sobě tiskli vždy lícové strany a při sešívání viděli rubové strany. Já to přirovnávám k zamotávání ponožek (pokud je doma také tak skládáte, tak určitě víte).


Vše pořádně sešpendlete a sešijte. nechte si ale malinký prostor pro následné otočení.


Čelenku otočte a pořádně vyrovnejte.   


Dírku po obrácení pár stehy zašijte (či skrytým stehem).


A máme hotovo! :-)



SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig