sobota 13. října 2018

Obrácený kynutý koláč

Hezký sobotní večer, kuchaříci,

včera jsem vám ukazovala na Instagramu a FB tento otočený kynutý koláč, a protože jsem si říkala, že třeba nebude špatný (a nebyl), tak jsem vám nafotila postup.

Vznikl víceméně náhodou. Chtěla jsem dělat klasické kynuté koláče (ty jsem dělala sž dnes), ale chtěla jsem zkusit, co to prostě udělá.

Takže nejprve jsem si připravila kynuté těsto. Potřebujete:

1 droždí
1 hrnek vlažného mléka
cca 1/2 kg hladké mouky
1/3 hrnku cukru


Z droždí, 1/3 hnku mléka, trochy cukru a mouky nechte vzejít kvásek (cca 20 minut).

Následně přidejte  zbylé suroviny (mouku dávejte postupně) a vymíchejte hladké nelepivé těsto, které necháte cca 1,5 hodiny kynout v teple.



Do koláčové formy dejte nastrouhaná jablka (cca 3 hrnky) - ja ještě dala i pečící papír, abych měla jistotu, že půjde vyklopit.


Pocukrujte moučkouvým cukrem.


Těsto vyválejte či vytáhněte (jako jsem to udělala já), položte na jablka a trochu zamačkejte. Vidličkou udělejte dirky a dejte péct na 180 stupňů cca na 20 minut (uvidíte, jak těsto vyběhne a zezlátne.


Ještě teplé překlopte a dejte na koláč rozpustit pár hoblinek másla. Také můžete polít javorovým sirupem.


Výborný je jíst jej ještě trochu vlažný (druhý den můžete přihřát v mikrovlnce) a se šlehačkou.

Dobrou chuť! 
SHARE:

4 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig