čtvrtek 25. ledna 2018

Chvilka v kuchyni #2

Pěkný večer,

právě dovařuji večeři a říkala jsem si, že bych mohla sesumírovat opět pár "jídlo - tipů" z minulého týdne... :-)

Bramborová kaše! To je věc, kterou naše holky milují. A víte jak nejvíce? Jen s trochou nakrajené šunky. Kolikrát, když máme "holčičí den" si ji dám ráda s nimi. Prostě jednoduché rychlé jídlo.



Jelikož jsme ale masoví, tak plátkem vepřového také nepohrdneme. Většinou tedy pečeným, ale tentokrát jsem hodila pár plátků krkovice do vývaru a jaká pak byla! Mňam!


A protože prostě kaše je u nás opravdu oblíbená, tak byla v minulém týdnu dvakrát (byla jsem totiž skoro celý týden s holkama doma kvůli nemoci, tak jsem kolikrát musela hooodně zapojovat kuchyňské - tedy mozkové, závity...). 


Dalším naprosto jednoduchým jidlem je polévka z brambor, šunky a vajíčka. Nejčastěji ji dělám z masového (třeba uzeného) vývaru. Ale když je nejhůře, nic moc není po ruce a čas kvapí, tak i bujon není k zahození :-)


Pečivo dělám poslední dobou nejčastěji domácí. Více tedy housky než chléb, ale tentokrát jsem udělala i ten. Žitně pšeničný a potvora mi nějak nevyskočil. Takže chuťově byl sice výborný, ale na pohled....


Miluji vajíčka (můj žlučník už tedy méně), a tak mne to sem tam chytne a připravím si nějakou omeletku - tato byla se šunkou a sýrem. Inu rychlá klasika.


...a okurečky k tomu... :-)


Jestli je něco, čeho se snad nejsme schopni přejíst, tak to jsou lívance - k víkendové snídani či sem tam na sladkou večeři. Většinou dělám takové ty "běžné", ale sem tam do těsta přistrouhám jablko či rozmačkám banán.



Pokud mám, tak smažím na kokosovém oleji. Nebudu tu polemizovat o tom, zda je či není zdravý, ale prostě nám to chutná více. Lívanečk mi přijdou lehce křupavejší po okrajích a krásně provoněné.


Javorový sirup jsem objevila teprve před pár lety, ale byla to láska na první pohled a nesmí v mé kuchyni chybět.


A ještě jedna sladká večeře byla minulý týden - tentokrát v podobě klasických kynutých (neplněných) buchet. Po delší době, ale jak přišly k chuti. 


Jídlo, které nikdy neodmítnu (pokud je vařené mou mamkou nebou mnou :-) ) jsou francouzské brambory. Opravdu nelžu, když řeknu, že pokud bych se nehlídala, snědla bych na posezení pekáč. 


Nedávno jsem okoukala nový návod na motání housek, který mne uchvátil. Přidala jsem jej i na youtube. Ještě jsem ale zkusila jeden "ala kaiserka", který jsem viděla na Pinterestu. No nevím,  houstičky mne asi okouzlily více.






Tyto houstičky / kaiserky jsem pekla podle receptu na sádlové houstičky, jen mouku jsem dala 1:1 pšeničná vs. špaldová.


Na FB jsem narazila na svačinku z tortilly, šunky, sýru, pomazánkového sýra a rajčete. No musela jsem to zkusit. A je to super - mne chutná tato studená "jednohubková" varianta. Manžel kousky naopak hodil do toustovače a také je to lahoda.



Došel med i sirup,  tak bylo potřeba doplnit zásoby. Rýmovníkový sirup zkoušíme prvním rokem a je výborný. Návod na něj naleznete ZDE.



Co ke snídani? To je taková klasická otázka. Holky tedy milují piškoty, ale i tak průběžně pečeme. Tento týden to byly pletýnky z vánočkového těsta.


Mužské okénko:
Máme doma takové pravidlo (no ne že by bylo vyloženě dodržováno), že alespoň jednou za týden chystá jedno jídlo muž. Všichni máme rádi testoviny a tentokrát byly s osmahnutou mrkví a tuňákem.


No a ani tento týden nechyběly klasické houstičky. Ty mizí ještě teplé.... :-) 


A co jste vařili vy? 


SHARE:

4 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig