dnes, i když jsem to původně neplánovala, jsem se vrhla do kynutého těsta, a to rovnou dvakrát.
Jedním počinem byly sádlové houstičky...
Já mám toto "sádlové" těsto hodně ráda, protože je jednoduché a můžete z něj udělat veku, rohlíky a nebo housky (příště možná zkusím třeba ještě kaiserky :-) )
Na těsto si nejprvej nachystejte kvásek:
1 kostku droždí
špetku cukru
Půl hrnku vlažné vody
Půl hrnku hladké mouky (poslední dobou ráda používám Babiččinu mouku na kynutá těsta a opravdu bych řekla, že je to pečení ve výsledku nadýchanější)
Vše rozmíchejte v misce a nechte cca 15 -20 minut vzejít.
Poté vypracujte těsto tak, že ke kvásku přidáte:
3 lžíce soli
1 hrnek vody
4 lžíce rozpuštěného sádla
1 balení (1kg) mouky - přisypávejte postupně, jak budete těsto hníst.
Na zpracování používám kuchyňského robota s hnětacím hákem, ale samozřejmě můžete procvičit svaly a míchat ručně... :-)
Až je těsto hezky hladké a nelepivé, dejte jej na cca 1,5 - 2 hodiny odpočívat na nějaké teplejší místo pod utěrku, aby krásně nakynulo.
Na těsto si nejprvej nachystejte kvásek:
1 kostku droždí
špetku cukru
Půl hrnku vlažné vody
Půl hrnku hladké mouky (poslední dobou ráda používám Babiččinu mouku na kynutá těsta a opravdu bych řekla, že je to pečení ve výsledku nadýchanější)
Vše rozmíchejte v misce a nechte cca 15 -20 minut vzejít.
Poté vypracujte těsto tak, že ke kvásku přidáte:
3 lžíce soli
1 hrnek vody
4 lžíce rozpuštěného sádla
1 balení (1kg) mouky - přisypávejte postupně, jak budete těsto hníst.
Na zpracování používám kuchyňského robota s hnětacím hákem, ale samozřejmě můžete procvičit svaly a míchat ručně... :-)
Až je těsto hezky hladké a nelepivé, dejte jej na cca 1,5 - 2 hodiny odpočívat na nějaké teplejší místo pod utěrku, aby krásně nakynulo.
Po vykynutí rozdělte těsto na stejné díly. Mě z tohoto množství vyšlo 11 dílků ("hroudičky" akorát do dlaně), ale záleží na vás, jak chcete mít housky veliké.
Následně začněte splétat. Buď můžete každou hrudku rozdělit na 3 dílky a ty pak rozválet a uplést klasický culík. Nebo můžete zkusit trochu jiný způsob, který jsem nedávno odkoukala na Instagramu u Maskrtnica, kam se obecně chodím ráda inspirovat.
Já vám jej i nafotila, ať víte, že je to vážně zvládnutelné i neprofesionálem a protože je to motání opravdu naprosto úžasné a hodně mě toto motání začalo bavit (až jsme ještě dnes večer neplánovaně z vánočkového těsta takto umotala mini vánočky - pletýnky, na snídani) :
Nejprve si uděláte dlouhý "provázek".
Jeden konec přeložte cca do 1/3 (nebo kousek za).
Druhý konec prostrčte vzniklým očkem a lehce přitáhněte.
Očko uchopte a přetočte tak, jak je na fotografii níže. Opět vám níže vznikne nové očko.
"Cancourek", co jste nechávali zatím ležet, přeložte a vrchem prostrčte do očka.
Dobře jej zastrčte a zamáčkněte.
A máte upleteno :-)
Takto umotané housky nechte na troubě ještě cca 15 minut odpočívat.
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů (horkovzduch) a housky potřete rozmíchaným vajíčkem.
Dejte péct na cca 20 minut - dokud nezezlátnou, a případně můžete i raději zkusit párátkem či špejlí, zda jsou propečené uvnitř.
Dobrou chuť! :-)
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.