čtvrtek 3. prosince 2015

Magda Váňová: Herečka

Hezké ráno knihomolové,

je stále podzim, a i když pomalu doma chystáme vánoční cukroví, ráda se na chvíli zastavím a sednu k příjemné knize. Jednu takovou jsem před asi měsícem objevila ve schránce v balíčku od Nakladatelství Šulc a Švarc.




Kniha s názvem Herečka zachycuje velkou část (nejen) profesního života Žofie Beladové. Mladá dívka, která snila o kariéře herečky již od mládí, neváhala pro TU roli opustit studia na DAMU a s nezdolným odhodláním šla stále kupředu "doprovázená" svými životními muži - nevlastním otcem Otomarem, milenci Hanušem a Františkem a manželem Aramem.
Rok 1989 je velkým zlomem i v její kariéře, která začne značně upadat a pomalu stárnoucí herečce na optimismu nepřidá ani její dcera, která svým "frackovitým" chováním vrací matce to, že s ní netrávila tolik času, kolik by chtěla.
Přesto Žofie dokáže ještě překvapit....

Musím říct, že příběh se velice dobře čte a člověk většinu kroků hlavní hrdinky pochopí a schválí (ve smyslu, že by na jejím místě nejednal asi jinak). Autorka, Magda Váňová, velice dobře vylíčila zákulisí natáčení filmů, vztahy mezi herci i přístup "těch, co rozhodovali shora". Taktéž přiblížení rodinných vztahů je popsáno jednoduše, a tím pádem dobře čtivě  - nezamotáte se do děje. Vyloženě neoblíbenou postavou je pro mne hrdinčina dcera Evie, rozmazlenec, který nezná své hranice ani slušnost...

Shrnuli to, velice pěkná oddechová kniha, ke které se ráda časem vrátím.

Velice děkuji Nakladatelství Šulc a Švarc za zaslání výtisku. Pokud vás kniha zaujala, naleznete ji ZDE.





SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig