Hezké odpoledne,
Letos byla docela velká úroda švestek, a tak jsem během léta pekla několikrát koláč s kokosem. A protože jsem si ověřila, že doma chutná (a zároveň si pár pytlíků švestek dala zamrazit), rozhodla jsem se podělit o jednoduchý recept i s vámi….
Na klasickou koláčovou (či větší dortovou) formu si nachystejte:
1 hrnek špaldové hladké mouky
1,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku cukru
1 balení vanilkového cukru
1 balení prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 vejce
3 lžíce bílého jogurtu
0,5 hrnku mléka
1/3 hrnku slunečnicového oleje
Na zdobení:
3 hrnky švestek nakrájených na větší kusy
3/4 hrnku strouhaného kokosu
0,5 hrnku smetany na šlehání
Nejdříve smíchejte všechny suché ingredience a následně začněte dávat ostatní. Mléko si nechte až nakonec a zamíchávejte po částech - každá mouka “saje” trochu jinak a vy potřebujete středně hutné těsto.
Po dobrém vymíchání těsta (musí být hladké, ale nenašlehané) jej vylejte do předem vymazané a vysypané formy (ideálně kokosem či kokosovou moukou), naskládejte do těsta švestky a následně vše zasypte kokosem.
Dejte péct n 175 stupňů na cca 30 minut - kontrolujte, aby se kokos nepřipekl (můžete následně přikrýt alobalem během pečení) a také zkontrolujte propečenost pomocí špejle.
Po upečení polijte ještě teplé smetanou a nechte vychladnout.
Tip: servírujte s jogurtem a čerstvými švestkami či švestkovým rozvarem nebo marmeládou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.