středa 30. září 2015

Pumpkin Time

Hezký večer,

Také máte rádi dýně? A teď nemyslím jen ty vyřezávané a s nimi spojený Halloween - mimochodem, nejsem sice příznivcem přebírání zahraničních svátků, ale zrovna tento dýňovo - strašidelný bych brala :-)
Sice jej tedy vyloženě doma neslavíme se vším všudy, ale dýni si vyřežeme a k tomu něco dobrého ukuchtíme ;-)






Dýně u nás na zahradě měly a mají své místo už od mého dětství. Začínali jsme v jejich zpracováni se zavařováním s ananasovou příchutí. Jednu dobu to byl snad i hit a dělalo to hodně lidí, co si tak pamatuji. No neomrzelo nás to a dýňový kompot je stále mým nejoblíbenějším ;-)
Víte jak na něj? Není to zas tak těžké, ale zabere to docela delší čas.
Dýni nakrájíte na malé kostičky, dáte do nádoby a zalijete vodou. Poté přidáte balíček kyseliny citronové a cukr (záleží na množství dýně, ale pokud jí máte hodně, tak se nebojte ji opravdu přisladit  klidně i kilovým balením). Takto nechte uležet v chladu 24 hodin. Poté přiveďte k varu na cca 5-10 minut (aby byly dýně měkké ale nerozvařené) a přidejte aroma - ananasové, rumové, punč. Všechny tyto mám odzkoušené a jsou výborné. Plňte do lahví a zavařujte klasicky jako např. jablka ;-)



Posledních cca 4-5 let také vařím dýňovou polévku. Už ani nevím, kde jsem vzala recept a když se podívám po internetu, tak verzí je opravdu mnoho. U nás doma nejvíce vede tento recept:
1 máslová či hokaido dýně
3 mrkve
3 brambory
1 batát
1 balení slaniny vcelku
1 menší cibule
Toto vše nakrájet na kostičky. Ke zpěněné cibuli se slaninou přidejte zbytek zeleniny, zalijte vodou a dejte vařit do změknutí. Takto uvařené promixujte tyčovým mixérem, přilijte kelímek smetany, rozšlehané vajíčko a dejte ještě na pár minut povařit . Na závěr dosolte dle chuti ;-)



O víkendu jsem zrovna jeden takový dýňově kuchařský den měla a jelikož mi ji trochu zbylo, zkusila jsem udělat rychlou dýňovou marmeládu. Dýni (cca 4 hrnky na kostky nakrájené) jsem opravdu hodně rozvařila, přidala hrnek želírovacího cukru, 1/2 hrnku klasického cukru,3 lžičky kyseliny citronové a 4 lžičky skořice. Pořádně povařte a dejte do sklenice ke ztuhnutí. Je výborný a u nás doma sklidil nebývalý ohlas ještě za tepla!


A když už budete marmeládu dělat, zkuste ji použít také namísto ovoce do některého z koláčů, které jsem Vám zde v minulých článcích ukazovala. Já dělala např. tento ZDE. Určitě vám bude chutnat ;-)




Jak využíváte dýně u vás doma? ;-)
SHARE:

6 komentářů

  1. Pěkný článek :) my doma děláme jenom tu polévku, ale mně to popravdě řečeno moc nechutná :)

    Nikys beauty blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji miluji. Chci ještě vyzkoušet polévku z pečené dýně ;-) Děkuji za komentář! :-)

      Vymazat
  2. Super článek, dýně mám moc ráda. Hlavně kompoty a polívky!

    Evolution of smooth

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě doporučuji vyzkoušet tu marmeládu. Je super! Děkuji za komentář :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig