úterý 12. září 2017

DIY: Jednoduchá háčkovaná vesta pro malé frajerky

Hezký úterní večer,

přiznám se, že původně jsem dnes chtěla psát o něčem jiném, ale přišlo mi dost dotazů na vesty, co dělám pro holky, a tak si říkám, že si ten návod nebudu křečkovat pro sebe :-)

Tuto vestu jsem prvně viděla na Pinterestu již možná před rokem a moc se mi líbila. Ale nějak jsem se k ní nedostala až do teď. Povím vám, že je mega jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Což mi příjde moc fajn. 



Já jsem tentokrát použila přízi Elian klasik Camouflage a Elian klasik v grafitovém odstínu.  Háček jsem vzala větší - č. 7.


Vestička je pro cca 4 leté děti a odpovídá velikosti 104 - 110. Ale není problém si ji upravit na potřebné rozměry. Skládá se vlastně ze dvou obdélníků, které následně obháčkujete.

První obdélník začínáte "od vrchu" - tj. tam, kde pak bude i díra na krk.
Začnete s 38 řetězovými oky (ŘO), tak vám vznikne první řada. Pokud byste chtěji vestu o něco širší, přidejte pár ŘO (a naopak).


Druhou a následné řady háčkujeme polodlouhými sloupky (PDS). Stále dokola bez jakéhokoli přidávání či ubírání až na potřebnou délku - schválně nepíši počet řad, protože každé dítko je jiné a např. mé holky jsou docela vysoké na svůj věk. Délku určíte tak, že dítko změříte od ramen až po místo, kam chcete, aby vesta sahala (já chtěla pod zadeček) a odečtete cca 4 cm. 


Dalších (závěrečných) 5 řad háčkujete tzv. reliéfním sloupkem (RS). Tak získáte potřebné 4 cm do požadované délky. 


První obdélník je hotov a stejným způsobem uháčkujte druhý.


Následně je spojte - a hlavně nezapomeňte na otvor na krk. Doporučuji si označit, kde jej chcete mít a jak veliký...


... a podle toho začít až následně sešívat.


Přiznám se, že já raději než klasické sešívání, tak raději k sobě dva díli sháčkovávám. Není v tom veliký rozdíl, ale mne to vyhovuje více.


Takto máte vestu připravenou k obháčkování.


Každou stranu nejprve obháčkujte krátkým sloupkem (KS) = 1. řada. A následné tři řady PDS. Z obou stran.


Knoflíčky na boku jsem přidělala "na pevno". Samozřejmě můžete udělat klasické na zapínání, ale přijde mi to zbytečné a bála bych se pak častého rozepínání, ale samozřejmě záleží na vás.


A nemohu zapomenout na vytvoření krku. Je to jednoduché - háčkujete stále v kruzích. Nejprve první řadu opět KS a následné řady RS. Já uělala 5 řad, ale můžete přidat či ubrat podle toho, zda chcete rolák, megarolák nebo naopak jen "holý" krk.


A je hotovo :-)



Na modelce: 





Já už mám rozháčkovaný druhý pro druhou cácorku - opět ve stejných barvách, ale pokud se mnou inspirujete, budu ráda, když se pak se mnou podělíte na mém FB či mne označíte na Intagramu. 
Háčku zdar!
SHARE:

3 komentáře

  1. dobrý den, vestička je krásně jednoduchá a přitom moc slušivá, velká inspirace, velké díky :) mohla bych se ještě zeptat, kolik klubek jste spotřebovala? díky Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za pochvalu. Celkem "padla" 2 klubka v barvě Camouflage (na každý obdélník jedno) a cca jedno a půl klubka šedé :-)

      Vymazat
    2. děkuju moc za odpověď :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig