na plotně mi bublá oběd a já si říkám, že bych pro vás mohla v rychlosti sepsat recept na nový tip kváskového chleba, který jsem v pátek vyzkoušela...
pozn. nezapomeňte si dobře spočítat čas, abyste nepekli v noci nebo vám chléb nepřekynul apod. Napíši vám, jak celý proces dělám já.... :-)
Večer před pečením si udělejte rozkvas:
cca 4-5 polévkových lžic smíchejte s 200 ml smetany ke šlehání, 5 lžícemi vlažné vody a cca hrnek žitné mouky - tu přisypávejte postupně a míchejte, dokud rozkvas nemá hustotu jako např. těsto na lívance.
Přikryjte takto připravený rozkvas igelitem a nechte stát na lince do rána.
Ještě si večer uvařte ve slupce 2 brambory (nebo tři malé).
Druhý den ráno (cca 6.30) přidejte do rozkvasu - a nezapomeňte si 4-5 lžic odebrat do skleničky na příští pečení, najemno nastrouhané uvařené brambory, 2 lžíce rozpuštěného sádla, 1 lžíci koření do chleba, 3 lžičky soli, 3/4 hrnku vody a cca 3/4 kg hladké pšeničné mouky - opět ji postupně zamíchávejte.
Vymíchejte hladké, jemné a lehce táhlé těsto a nechte jej odpočívat cca 2 hodiny přikryté igelitem v teplu.
Po dvou hodinách si nachystejte ošatku. Pořádně ji vysypte moukou nebo vyložte plátýnkem, které také lehce pomoučníte.
Těsto párktát natáhněte a přeskládejte a poté vložte do ošatky. Opět nechte cca dvě hodiny kynout pod igelitem na lince v teplu.
Po cca dvou hodinách chlebík krásně nakyne. Rozpalte tedy troubu na 250 stupňů, chléb nařízněte, aby příliš nepopraskal, vložte dovnitř a postříkejte lehce vodou, aby se zapařil. Po cca 15 minutách stáhněte pečení na 200 stupňů a dopečte do křupava.
S domácí jahodovou marmeládou je výborný! :-)
Super. Určite musím vyskúšať. Na Slovensku som chlieb piekla dosť často. Od kedy som v Čr, tak som piekla chlieb iba raz. Musím to napraviť :-)
OdpovědětVymazatSuesanqa
Já ho peču moc ráda a vcelku často. Baví mě zkoušet nové přísady a vždycky mě potěší, když chutná a zmizí během chvilky po upečení :-)
VymazatJsi šikulka! Já chleba nikdy nepekla :-D
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Moc děkuji :-) já ho peču tak poslední cca rok a hodně mě to baví. člověk když do toho najede, tak už mu to pak ani nepřijde, že by to bylo nějak náročné. Jen se musí počítat s kynutím, aby vše časově klaplo :-)
Vymazat