pondělí 10. prosince 2018

Škvarkový podmáslák

Hezký večer,

kváskový chléb už nepeču tak často jako dříve, ale většinou jednou za týden dva nějaký udělám. Zároveň se je snažím udělat "trošičku speciální" či "jiné", a tak vznikají různé varianty jako například ta, o které vám napíši dnes...

Škvarky jsem původně koupila s tím, že budou klasické placky, ale po víkendu pečení vánočního cukroví se mi popravdě nechtělo - to že "musím" udělat chleba bylo jasné. Zaprvé jsem s ním počítala ke svačině a za druhé jsem měla připravený rozkvas...

Tento recept vychází z podmáslového chleba, na který jsem vám psala recept ZDE. Takže jdeme na to...

Nejprve si s předstihem připravte rozkvas (je potřeba, aby pracoval cca 10-12 hodin v teple na lince):

4 lžíce kvasu (žitného)
500g kysaného podmáslí
1/4 hrnku vlažné vody
1,5 hrnku žitné mouky - přidávejte postupně. Každá mouka "saje" jinak a rozkvas má mít konzistenci hutnějšího palačinkového těsta

Po rozkvašení se můžete pustit do těsta z těchto ingrediencí:

Rozkvas - nezapomeňte si odebrat na příště
3 lžičky soli
2 lžičky chlebového koření - já miluji to od Antonína
4 lžíce olivového oleje
1 hrnek vlažné vody
2 hrnky škvarek
cca 1 kg hladké mouky - opět přidávejte postupně a zapracovávejte (ideálně robotem pro ulehčení) dokud není těsto nelepivé a vláčné

Vytvořte bochánek, který necháte cca 1,5 - 2 hodiny odpočívat. Následně jej přeskládejte na další cca 2 hodiny kynutí do ošatky. Pečte prvních cca 15 minut v předehřáté troubě na 250 stupňů, následně stáhněte na 200 stupňů a dopečte "do zvoniva".



Nezapomínejte před pečením nařezávat :-) 

Můj tip: Těsta je vcelku hodně na veliký bochník. Já jej rozdělím, jednu ošatku upeču ještě ten den po vykynutí a druhou vložím do ledničky a upeču později (klidně až za den či dva). Před pečením ještě z lednice cca na půl hodiny vyndavám...



 

Dobrou chuť! 
SHARE:

2 komentáře

  1. Ty jsi šikula :) já si na chleba netroufám. Ale zrovna v pátek jsme v jedné menší pekárně koupili škvarkový chléb a ten teda byl, mňam..


    Přeji veselé a klidné Vánoce :)!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Není to opravdu moc těžké. Chce to trochu cviku a najít si "ten svůj" způsob, ale pak to jde naprosto jednoduše :-)

      Smazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig