kváskový chléb už nepeču tak často jako dříve, ale většinou jednou za týden dva nějaký udělám. Zároveň se je snažím udělat "trošičku speciální" či "jiné", a tak vznikají různé varianty jako například ta, o které vám napíši dnes...
Tento recept vychází z podmáslového chleba, na který jsem vám psala recept ZDE. Takže jdeme na to...
Nejprve si s předstihem připravte rozkvas (je potřeba, aby pracoval cca 10-12 hodin v teple na lince):
4 lžíce kvasu (žitného)
500g kysaného podmáslí
1/4 hrnku vlažné vody
1,5 hrnku žitné mouky - přidávejte postupně. Každá mouka "saje" jinak a rozkvas má mít konzistenci hutnějšího palačinkového těsta
Po rozkvašení se můžete pustit do těsta z těchto ingrediencí:
Rozkvas - nezapomeňte si odebrat na příště
3 lžičky soli
2 lžičky chlebového koření - já miluji to od Antonína
4 lžíce olivového oleje
1 hrnek vlažné vody
2 hrnky škvarek
cca 1 kg hladké mouky - opět přidávejte postupně a zapracovávejte (ideálně robotem pro ulehčení) dokud není těsto nelepivé a vláčné
Vytvořte bochánek, který necháte cca 1,5 - 2 hodiny odpočívat. Následně jej přeskládejte na další cca 2 hodiny kynutí do ošatky. Pečte prvních cca 15 minut v předehřáté troubě na 250 stupňů, následně stáhněte na 200 stupňů a dopečte "do zvoniva".
Nezapomínejte před pečením nařezávat :-)
Můj tip: Těsta je vcelku hodně na veliký bochník. Já jej rozdělím, jednu ošatku upeču ještě ten den po vykynutí a druhou vložím do ledničky a upeču později (klidně až za den či dva). Před pečením ještě z lednice cca na půl hodiny vyndavám...
Dobrou chuť!
Ty jsi šikula :) já si na chleba netroufám. Ale zrovna v pátek jsme v jedné menší pekárně koupili škvarkový chléb a ten teda byl, mňam..
OdpovědětVymazatPřeji veselé a klidné Vánoce :)!
Nela z blogu Růžová rtěnka
Moc děkuji :-) Není to opravdu moc těžké. Chce to trochu cviku a najít si "ten svůj" způsob, ale pak to jde naprosto jednoduše :-)
Vymazat