čtvrtek 4. května 2023

Ellie Midwoodová: Houslistka z Osvětimi (18/2023)

Pěkný večer, knihomolové,

tentokrát jsem sáhla po vážnějším tématu nedávné historie. Zkušenost byla zajímavá... 

To, že v Evropě docházelo k vyhlazování pro Hitlera "nevhodných" jedinců, resp. skupin a národností, to je fakt. Napsáno o tomto bylo mnoho odborných knich, učebnic, ale i povídek či románů. Houslistka z Osvětimi je jedna z nich. Vypráví nám příběh Almy Rosé - reálné postavy hudebních dějin, jež byla známá po celé Evropě. Její jedinečný talent ve hře na housle přehlušil fakt, že byla židovkou, a tedy osobou, která byla zařazena do transportu do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.... 


Díky své houževnatosti, odhodlanosti a touze po hudbě zaujala nejenom "vrchní kápa", ale i samotného doktora Mengele. Díky tomu pak v Osvětimi byla vyřazena z likvidací a zároveň byla pověřena sestavením a zdokonalením táborového orchestru. Při této životní cestě se dostane do kontaktu s mnoha lidmi, národnostmi a jejich příběhy. Zároveň i nalezne lásku. Nicméně na jak dlouho... ? 

To vám cíleně nepovím, protože tato kniha si zaslouží přečtení. Je skvěle napsaná, napínává a zároveň ji přečtete jedním dechem. 


 Kdysi jsem byla v Osvětimi a Brezlince na prohlídce. Musím říct, že se mi mnoho věcí při čtení vybavilo. Ta popisnost byla neuvěřitelná a stejně tak i ten pocit, kdy se vám v určitých okamžicích sevře žaludek... Skvělé dílo! 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig