úterý 17. října 2023

DIY: Háčkovaná boho tílka

 Hezký večer, tvořivci,

pár měsíců zpět jsem holkám háčkovala boho tílka, která jsou složená z malých čtverců. I jsem vše nafotila a teď jsem si na fotky vzpomněla... :-)

Takže pokud máte náladu, můžete si jej uháčkovat nyní - pro sebe či své blízké. Velikost si volíte vy tím, že skládáte a sešíváte háčkované čtverce. Návod je tedy nyní zejména o tom, jak čtverec nachystat... 


U čtverce vždy postupujeme od středu po okraje. Začněte tedy nejprve řetízkem ze 4 ok, které spojíte do kruhu. Do něj vháčkujte 12 dlouhých sloupků. 

 

Uháčkujte pak vždy do jednoho oka 2x dvojitě nahozený dlouhý sloupek. Ty sháčkujte...



... a naháčkujte dvě oka. Takto pokračujte až do konce řádku.

 

Poslední řádek čtverce si nejprve rozpočítejte tak, že budete háčkovat do mezer nad dvojitými sloupky dva dlouhé sloupky - řetězové oko - dva dlouhé sloupky - řetězové oko (viz fotografie výše). Poté do jednoho oka dva dlouhé sloupky - dvě řetězová oka - dva dlouhé sloupky. Tím vytvoříte roh čtverce. Takto pokračujte do konce řádku (viz fotografie níže). 


 

Na tílko pro cca 10 letou frajerku potřebujete 16 takových čtverců, které pro přední i zadní stranu seskládáte a sešijete tak, jak vidíte na následující fotografii. 


Nezapomeňte poté také sešít část boku, aby se tílko nerozevíralo a při závěrečném obháčkování (krátkým sloupkem) přidejte také ramínka - staří šňůrky z řetězových oček, které následně zavážete na mašličku. 


Na spodní část tílka jsem také navázala trsy bavlnek, které tak vytvořily třásně. To celému dodalo skvělý boho šmrnc :-) 

 

Pomocí čtverců můžete uháčkovat i tílko pro sebe - jen jej zvětšit a správně poskládat (uháčkovat více čtverců). Zkusíte? 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig