čtvrtek 30. července 2015

A dost! Francouzské děti nedělají scény - Pamela Druckermanová

Hezký den všem,

Po dlouhé době jsem otevřela knihu a dokonce ji dočetla - ne nepřeháním.
Dříve jsem četla hodně, můj čtenářský deník k maturitě měl přes 130 položek, ale díky mateřským povinnostem jsem knihy vyměnila za časopisy či články na internetu, které byly kratší, a tak jsem měla šanci, že je dočtu :-) Nicméně, tomu je konec, knihy (klasické či elektronické) k mému životu prostě potřebuji a nezáleží, zda jednu knihu budu mít přečtenou za den či za týden.

První volba padla na knihu od Pamely Druckermanové s názvem A dost! Francouzské děti nedělají scény.
Na úvod bych ráda upozornila, že nejsem příznivcem všemožných výchovných teorií a příruček. Své děti vychovávám tak nějak intuitivně a jako parťáky pro život.
Kniha A dost! mne ale i přes tuto skutečnost a mou vnitřní přesvědčenost "přemluvila" k začtení se.
Nečekejte sáhodlouhé rady nebo bodové tipy ve stylu "jak co máte dělat". Kniha je výborným způsobem zkompletování vzpomínek autorky na dobu, kdy s manželem začala žít a vychovávat své děti v Paříži. Názorně ukazuje rozdílnosti mezi výchovou dětí ve Francii a v USA, odkud autorka pochází. Vysvětluje, jak je možné, že jsou francouzské děti disciplinované a přitom šťastné bez pocitu omezování osobni svobody a růstu.
Autorka sama má starší dceru a následně dvojčata chlapce , takže se nemusíte bát jen teoretických pouček, ale naopak rad a postřehů ze života běžné rodiny.

No a pokud přesto porovnám svůj typ výchovy s poznatky autorky - stylem a způsobem se vlastně blížím francouzskému modelu, ALE mé děti si přeci jen ty scény občas neodpustí :-)










SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig