úterý 16. října 2018

Chvilka v kuchyni #39

Pěkný večer, kuchaříci,

přiznám se, že podzim, který si užíváme díky krásnému počasí poslední dny, mi moc vyhovuje. I když, co se jídla týče, tak tam se začínám dostávat do "zahřívacího módu... :-)

A to zahřívání je hodně o polévkách. Máme je v podstatě ke každé večeři (holky jsou tak naučené) a o víkendech i jako součást - první chod, oběda. Hodně dělám vývary s těstovinami - když nejsou nudličky či kapání, tak tam prostě hodím vrtulky, vřetýnka, kolínka... Snažím se je dělat z čerstvé zeleniny, ale občas i sahám (ať už celkově nebo pro doplnění některých druhů) po mražené zelenině. Občas, a to se přiznávám bez mučení, je to z lenosti, že se mi jednoduše nechte loupat mrkev, petržel... No, přiznejte se, že v tom nejsem sama :-)


Hodně se ale také snažím dělat  hutnější varianty polévek. Tato je například z mrkve, petržele a brambor. Vše po uvaření lehce prohnané tyčovým mixérem a zahuštěné 1/3 hrnkem mléka. Dochucené pomocí polévkového koření a domácích  bylinek... Mňamka!


Už od mala naprosto miluji francouzské brambory (ale pozor, jen tu verzi, kterou děláme doma :-) ), a tak jsem neodolala zas po delší době. Na část jsem, na přání manžela, ještě dala nakrájený sýr. 


Potřebovala jsem trochu "přikrmit" kvásek, a tak jsem udělala pizza těsto. Byla výborná - jen medová šunka, sugo a směs sýrů.


Mám i odložené dva bochánky těsta v lednici, takže určitě budu zase péct v tomto týdnu. 


Opražená mrkev, tuňák, olivový olej, bylinky a těstoviny - výborný kuchařský počin mého mažela. 


Na obrácený kynutý koláč jsem vám sepsala i recept ZDE, ...


...a protože mi ještě kus kynutého těta zbylo, udělala jsem i dva malé koláče s tvarohem a šípkovou marmeládou. 




Užívám si to, že si můžeme nasbírat čestvá a voňavá jablka a doma pak zpracovat - i holky to pečení čím dál více baví a já se snažím je nechat, aby co nejvíc udělaly samotné - ono to i pak raději jedí, co si budeme povídat... :-)


Tentokrát jsme společně upekly čoko bábovku (recept ZDE), do které jsme nastrouhaly i jablko. Mňam!


A to by talk nějak bylo vše :-) Užívejte večera, já jdu zase plést .....

SHARE:

2 komentáře

  1. Pečené brambory taky miluji. Koláče s tvarohem bych hned ochutnala :-)


    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig