úterý 25. prosince 2018

Chvilka v kuchyni #49

Hezký sváteční večer,

poslední dny hodně řízečkujeme a salátujeme, ale v minulém týdnu to bylo ještě trochu jinak a samozřejmě se zase budeme vracet do "normálu", a tak vás třeba něčím inspiruji....

Nechybí polévky, nebudu přehánět, když řeknu, že jsou základem. Holky je milují a kolikrát by nepotřebovaly ani druhé jídlo. Takže buď dělám klasické vývary, jako třeba tento uzený s rýží a zeleniou.



Nebo z kuřecích křidélek. Co se zeleniny týče, tak se snažím používat čerstvou, co pořizuji od farmářů, ale samozřejmě mám i v mrazáku kupovanou mraženou a nebojím se po ni sáhnout, když je potřeba jednat rychle :-) 


V polévkách také docela dost často vařím z luštěnin. Mám rada červenou čočku a často kombinuji z cizrnou, klasickou čočkou a fazolkami. Kolikrát k tomu všemu přidám kuskus či rýži a zahustím smetanou, mlékem či vajíčkem. 
Tentokrát jsem dělala hrstkovou z čočky dvou druhů, cizrny a fazolek. Zahuštěnou vajíčkem. 
Druhá byla kombinace fazolek, rýže, trochu červené čočky a zahuštěná mlékem a vajíčkem. 

 

Jsou dny, kdy mám chuť na toustíkovou snídani v podobě opečeného toustu, másla a domácí marmelády. Tentokrát jsem dojedli poslední skleničku šípkové marmelády a povím vám, že i když je hrozně pracná, tak příští rok musím udělat obrovskou zásobu :-) 


I na hrnečkový dortík došlo - jogurtový s ovesnými vločkami, trochou javorového sirupu a s mandlemi. Přelitý sirupem z datlí. 


Vajíčka miluji a i když můj žlučník občas protestuje, tak jim neodolám :-) Tentokrát v míchané verzi. 

 

Pečená kuřecí křidélka mají holky poslední dobou moc rády. Už teď se teší na letní grilovačky, kdy je budeme dělat venku na ohni. Nicméně zatím "jen" v troubě a pak s olivkami, kyselou okurkou a třeba jen pečivem...

 

Dušené veprové maso na rajčatech připravované v pomalu vařícím hrnci bylo výborné a doslova se rozpadalo. Byl to takový rychlo - nápad, ale o to větší radost jsem měla, že chutnalo. Jako přílohu jsem zvolila těstoviny. No pro příště bych možná mohla vyměnit za rýži... 


Kapr je tak nějak klasické vánoční jídlo. Já ale popravdě ryby nejím - opravdu vyjímečně jsem si dala něco mořského na dovolené nebo jsem byla "ukecána" ochutnat lososa apod., ale nechutná mi to a tak nějak obecně mám raději rybičky v akváriu než na talíři. A mám i vcelku veliký problém rybu (i když už vykuchanou) oškrábat a naporcovat. Ano, to se mám, jakožto dcera rybáře, čím chlubit.  No ale můj muž si přál pečeného kapra, takže jsem se přemohla (a on naporcovaů) a rybu v neděli upekla. Nechtěl ji vyloženě na Štědrý den, a tak jsem zvolila variantu s kmínem, na másle a s bramborami.  Prý to nebylo špatné... :-)

 

Bramborový salát dělám poslední roky den před Štědrým dnem a ani tentokrát to nebylo jinak - je pak dobře uleželý a já mám druhý den o něco málo času navíc na pohádky s holkami... :-)


I vánočky nechyběly. Jednu jsem udělala vcelku obrovskou a praskla. Druhé těsto jsem již rozpůlila a udělala dvě menší. Zkusila jsem použít hladkou špaldovou mouku a výsledek nebyl vůbec špatný. Jen mi přišlo že hůře kynula a byla tak o něco hutnější. Holky si tentokrát vymohly, že nechtějí rozinky a naopak více mandlí. Inu jejich přání je mi rozkazem.... znáte to :-) 

 

Napečeno již pár dní mám,  a tak jsem nachystala i pár "návštěvních" krabiček. Také to tak děláte? Vždy si s rodinou vyměníme "pár vzorků". Mám tento zvyk moc ráda. 


No a já si jdu dát asi ještě něco dobrého na zub. Zítra bych to viděla na řízek a salát... Co vy? :-) 
SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig