Já hledala různé recepty po netu a i jsem měla jeden od kamarádky. Nakonec jsem je tak nějak všechny smíchala dohromady a vyšli mi super pletýnky. I když...
První várka zas až tolik povedená nebyla. Už při kynutí to těsto "rostlo" pomalu a po upečení byly takové moc hutné. Dávám to osobně za vinu droždí z pytlíku.
Ale na pohled se mi líbily - no alespoň to :-)
O den později mi to nedalo a zkusila jsem housky znova. Tentokrát již s klasickou kostičkou droždí. A abych to kynutí ještě podpořila, nejprve jsem si udělala klasický kvásek. A to bylo ono! Těsto krásně kynulo a po upečení byly housky opravdu krásně křupavé a uvnitř nadýchané.
A co že to bylo za recept?
půl hrnku oleje
lžička cukru
lžička soli
hrnek mléka
kostka droždí
5 a půl hrnku mouky - případně ještě trochu přidat, aby těsto po zpracování nebylo lepkavé
3 vejce
Postup:
Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka uděláme kvásek a necháme ho trochu "růst". Poté přidáme vše ostatní (včetně zbytku mléka) a uhněteme vláčné těsto. Poprášíme moukou a dáme cca na 1 hodinu kynout.
Z těsta poté upleteme housky nebo uděláme bulky a posypeme solí, kmínem, mákem, sezamem..... a dáme upéct do zlata - cca na 20 min (při 175 stupních v horkovzdušné troubě).
Dobrou chuť! :-)
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.