pokud přemýšlíte, že o víkend něco upečete a nemáte zrovna náladu na sladké, tak třeba toto by pro vás ohl být malý tip.
Samozřejmě, že původně se mělo jednat o škvarkové placky, ale nějak trochu narostly :-)
Škvarky jsem si doma tedy neškvařila, ale koupila již hotové u řezníka. Byly výborné i jen tak. Pro jemnější zapracování do těsta jsem je musela trochu rozkrájet.
Ale pěkně popořádku. Na těsto si nachystejte:
1 kostka droždí
1 lžička cukru
1 balení (1kg) hladké mouky - já použila "Babiččinu volbu" na kynutá těsta
1 vejce
3 polévkové lžíce sádla
2,5 hnku mléka (vlažného)
4 hrnky škvarek
Sůl a kmín (drcený) dle chuti
Z droždí, hrnku mléka, cukru a trochy mouky udělejte kvásek - nechte ho cca 20 minut, aby hezky "narostl" .
Přidejte ostatní přísady a vymíchejte tětsto.
Pokud máte k dispozici kuchyňského robota s hnětacím hákem, tak jej rozhodně použijte - usnádní vám to práci a těsto bude krásně hladké (samozřejmě když nepočítám škvarky, ale to si rozumíme :-) )
Přikryjte těsto utěrkou a nechte cca 2 hodiny kynout.
Následně udělejte malé placičky - pro klasický čtverečkový vzor můžete použít kráječ na brambory.
Nechte ještě cca 15 minut odpočinout, potřete vajíčkem a dejte do trouby.
Pečte na 170 stupňů horkovzduch cca 25 minut (kontrolujte, rychle chytají).
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.