pondělí 31. prosince 2018

Chvilka v kuchyni #50

Pěkný silvestrovský večer, kuchaříci,

nejprve jsem si říkala, že tento týden bude hodně jednotvárný - řízek, salát, řízek, salát... No nakonec to nebylo až tak řízekové (i když mne by to ani nevadilo) a třeba i vás inspiruji tím, co si v novém roce uvaříte. Tedy chápu, že zítra asi budete vařit zejména česnečku, ale co kdyby náhodou... :-)

Začneme tedy klasicky polévkováním. Nechyběla čočková (a co myslíte, zítra bude zase) - tentokrtát v kombinaci s kuskusem a šlehaným vajíčkem. Trochu mi ujela ruka s kořením, a tak byla lehce pikantnější. I tak ale výborná. 



Rychlý zeleninový vývar s drobenkou byla taková nouzovka, když holky dostaly mega chuť na večerní polévku a ta polední už nebyla... Znáte to určitě občas také. 


Tento týden vařil i manžel, takže tu mám po nějaké době "mužské okénko" :-) Uvařil výbornou polévku minestrone. Nevím, co do ní vše dal, protože jsem si užívala chvilku relaxu u šicího stroje, ale řeknu vám, že se povedla náramně. 


Ano, ano, řízky, kam  se podíváš. Už jsem to psala v minulém kuchařském pravidelníčku, ale rybu na Vánoce nepečeme a vždy volíme řízky. Přímo na štědrý večer jsem zvolila "starou klasiku" v podobě telecích řízků. 
Další den jsem dělala ještě vepřové a řeknu vám, že ty mám prostě nejraději. 


Samozřejmě nechyběl bramborový salát a vinná klobása, kterou naprosto zbožňuji.


Druhý vánoční svátek jsme si chtěli o řízků trochu odpočinout (no zůstaly nám ještě na večeři), a tak jsem udělala po delší době francouzské brambory. Další mé oblíbené jídlo. 


Co naopak holky chtěly, to byly těstoviny s rajčatovou omáčkou - koupila jsem na zkoušku základ v DMku a doladila jej kořením a masem, mohu doporučit, jako nouzovka to bylo výborné. A nechyběl kopec strouhaného sýru (holky měly pomalu více sýra jak těstovin... :-) ) 


Výpečky se zelím a bramborovým (mramorovým) knedlíkem dělám čas od času a máme je moc rádi. Jen tentokrát jsem neměla k masu cibuli. No nevadilo i tak jsme si pochutnali.


Jsem vcelku dost chlebíčková. Mám ráda jak takové ty klasické z lahůdek (to většinou na másle), tak i ty klasické domácí. A právě ty jsem udělala ze zbytků salátu. Jako pečivo jsem použila domácí motané bagetky, na které máte recept ZDE.



Holkám jsem udělala i pár chlebíčků s máslem, protože ty moc bramborový salát nemusí - většinou jej rozeberou na "molekuly" a každá vyjí jen to, co jim chutná. I když paradoxem je, že normálně všechny jednotlivé přísady jedí a s chutí - třeba takové kyselé okurky... :-) Věřím, že to tak má většina malých dětí.

 

Trochu mi začal "slehávat" kvásek, a tak jsem jej ještě včera ráno přikrmila smetanou a žitnou moukou, do večera krásně narostl, že jsem zadělala na dva malé bochníčky,...


... ze kterých jsem ještě v noci upekla dva křupánky. Pokud se ptáte, co je to křupánek, tak je to chlebík se smetanovým rozkvasem,  zadělaný pšeničnou moukou s různými semínky a pěkně křupavou kůrkou. Vždy si říkám, že vám na něj sepíši recept, ale prozatím jsme se k tomu nějak nedostala, tak snad v příštím roce.

 

A když už jsem byla včera večer v tom čekání na kynutí chleba, připravila jsem si i těsto na veku a veky dopekla pár minut před půlnocí. Inu na dnešní chlebíčky se náramně hodily a já si dneska ušetřila čas..


I když máme plno cukroví, které tedy každým dnem tedy ubývá, tak jsme trochu pekla. Nejprve srdíčková bábovka s čokoládou pro moji tetu k narozeninám...


... a pak narozeninový cheesecake pro moji mamku k narozeninám. Jen malá rada, pokud byste také vyráběli a použili na ozdobu Toffiffee, tak jej dávejte až těsně před podáváním či předáním. Já je dala večer předem a v lednici mi pak pustili karamel. Na druhou stranu to vizálně vypadalo hrozně zajímavě a hezky, protože povrch dortu byl jakoby mramorový. Zpětně mě trochu mrzí, že jsem to nevyfotila, ale nejak jsem si to ani neuvědomila...


A také jsem trochu vánočkovala. Tentokrát jsem zkusila zaplétání z pěti pruhů podle Maškrtnici a je to moc fajn. Sice nejsou tak vysoké, jako ty klasicé skládané - i když je můžete trochu z boků "sducnout" ,ale je to rozhodně pohodovější příprava. 

 

Takže pěkný konec letošního roku. Já se jdu v kládku posadit k talíři s chlebíčky a těším se v roce 2019... :-) 

SHARE:

4 komentáře

  1. Dort vypadá opravdu dobře. Letos jsme se o Vánocích taky snažili obohatit náš jídelníček o více polévek (abychom trochu odlehčili to věčné nácpávání salátem a cukrovím) a zařadili spoustu procházek a výletů ;) Nejlepší doplněk zravé stravy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My právě letos o Vánoce moc neprocházkovali, ale jídlo jsme alespoň trochu zpestřili :-)

      Vymazat
  2. Vinnou klobásu jsem nikdy neměla, budu to muset o dalších Vánocích napravit :-) zajímala by mě její chuť, i když na klobásy nejsem vůbec, tak nevím. Ale co nezkusíš, tak nemůžeš dělat závěr :-)

    Přeji Ti krásný a úspěšný nový rok!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mám hrozně ráda a klíďo ji sem tam upeču i mimo Vánoce :-) ona je jemně mletá, má jemně navinulou chuť (trošičku jakoby do kysela nebo jak to říct), moc dobrá :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig