středa 8. června 2022

Bezový sirup

 Hezký večer, kuchaříci,

co si nachystat bezový sirup, díky kterému vykouzlíte během léta tu nej limonádu? 

Receptů na bezový sirup je spousta a většinou za studena chystaných. Těm já příliš neholduji, protože dost často mě pak navštívila plíseň a mohla jsem celý výrobek vyhodit... Z toho důvodu jsem si zvolila vařenou variantu, která je vlastně obdobou rýmovníkového sirupu. Chcete ji zkusit se mou? 


Nachystejte si:

10 - 15 květů bezu (ať jsou opravdu rozkvetlé a zároveň už neodkvetlé, prostě klasicky krásné bílé)
3 litry vody
2 hrnky cukru
2 lžíce kyseliny citrónové



Do většího hrnce vložte květy bezu (ideálně lehce propláchnuté, pokud nemáte z vlastní zahrady - určitě dbejte na volbu místa, kde je trháte...) a přelijte je vařící vodou. Přiklopte pokličkou a nechte takto na lince stát 48 hodin. 
Následně přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a kyselinu a přiveďte k varu. Vařte dokud se cukr nerozpustí + "něco málo na víc" - tj. celkově cca 20 minut.  
Uchovávejte v patentních lahvích v chladu (ideálně lednici) či klasických zavařovačkách zavíčkované tak, že je po nalití a uzavření otočíte dnem vzhůru a necháte vychladit. 


Sirup ředím klasickou vodou a dost často do sklenice přidám lístky máty či meduňky nebo i plátky citrónu, maliny, ostružiny, jahody... finální limonáda je pak skvělá.

Dobrou chuť! 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig