středa 11. července 2018

Chvilka v kuchyni #25

Pěkný večer, kuchaříci,

opět bychom si mohli udělat exkurzi do mé kuchyně, co říkáte? Poctivě se snažím jídla obměňovat, vylepšovat či jinak inovovat. Je to fajn ihned z více důvodů - rozšířím si obzory, doma nemáme nudné stravování a mohu třeba i sem tam ispirovat vás... :-)

Polévka je jednoduše základ a když je čas, tak vždy nějakou udělám. Mám své oblíbené, které většinou v týdnu prostřídám. Nejčastěji se jedná o kmínovou s bramborem a šlehaným vajíčkem, ...



... z červené čočky zahuštěné smetanou či mlékem a opět se šlehaným vajíčkem,...


či klasický vývar s těstovinami. 


Pečenou kachnu jsem svého času považovala za takové sváteční jídlo a byly doby, kdy jsem se do ní nechtěla pouštět, protože jsem ji považovala za složitou. Opak je pravdou. Tedy určitou svátečnost ji přisuzuji stále (proto je u nás často o nedělní či sváteční oběd), ale příprava je ve finále jednoduchá - chce to čas, přidat dovnitř špek, trochu podlít vodou, přiklopit, péct na nízký stupen a průběžně polévat výpekem.


My k ní milujeme mramorové knedlíky (kupuji již hotové v Bille) a červené zelí.


Já osobně nemám vnitřnosti ráda. Již od mala mi nechutnají a nenašla jsem k nim cestu. Nicméně mám (je to paradoxní) ráda omáčku z jater na cibulce. Takže porci jater na cibulce s rýží jsem takto naložila svému muži a sobě jen polila rýži omáčkou. 


Po delší době jsem udělala i vaječnou tlačenku. Přišla k chuti a i když měla být původně na nedělní odpolední svačinu, ochutnali jsme i kousek k obědu. 


Miš maš oběd, asi tak bych to nazvala - pečená vinná klobása, vaječná tlačenka, pečený nový brambor a řepné placičky. 


Placičky z řepy u nás měly minulý týden úspěch, a ta jsem je udělala i nyní. Recept je již i na blogu. 


Tortila, kečup, slanina a mozzarella, vše stočit a dát do toustovače. To je mňamka :-)


Rychlý salát z rajčat, okurky, papriky, vajíčka a lžičky majolky je výbornou rychlou večeří, když nemáte náladu na vyváření. 


Je zavařovací sezóna a ani já nedokáži odolat. Tentokrát jsem zpracovala rybíz - pro "jinakost" jsem k němu přidala i banán. 


Když to jde, tak se snažím péct. Samozřejmě, jsou dny, kdy to pečivo prostě koupíme, nebudu tvrdit, že ne, ale troufám si tvrdit, že chléb už jsem si dobře "vypiplala", a tak zrovna ten opravdu víceméně nekupujeme a jíme domácí.

Tentokrát jsem udělala podmáslový klasický...


... a zbytkový ze zbytků pšeničné mouky, pohankové mouky a semínek (dýně, slunečnice, sezam).  Ten byl zase trochu jiný, ale výborný. Doporučuji vyzkoušet.


U škvarkovek je hodně poznat, jak kvalitný škvarky máte. Já beru většinou od řezníka a to jsou pak jemném vláčné a nadýchané. 


Pohankové lívance přelité sirupem a posypané semínky jsou výbornou snídaní, pokud máte čas si je nachystat, posedět a vychutnat. Já se snažím takovou snídani mít společně s rodinou alespoň o víkendech, když přes týden ji většinou dost odbývám...


A abych z ribízu nedělala jen marmeládu, tak jsem upekla i koláč s drobenkou. Jen té  jsem udělala opravdu hodně, a ta to byl spíše drobenkový koláč s trochou ribízu... :-)


Díky svátkům jsem měla více času na přípravu jídel, a tak jsem toho využila maximálně. Uvidíme, jak to vyjde tento týden... Co budete vařit vy?



SHARE:

4 komentáře

  1. Játrovou omáčku na cibulce jsem neměla pěkně dlouho, hned bych si jí dala! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Boze holka ty jsi sikovna, to snad ani neni mozne.. Palec nahoru za domaci stravu... To uz se jen tak nevidi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, moc děkuji. Až se červenám. Já mám pravě pocit, že se poslední dobou i mladé holky pomalu vrací k vaření, pěstování domácí zeleniny apod. tak z toho mám i sama radost :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig