sobota 27. dubna 2019

Jak se u nás zabydleli jogurtoví kluci

Pěkný sobotní odpoledne,

dlouho jsem přemýšlela o jogurtovači, zkusila jsem klasické jogurtové kultury a zahřívala je v troubě, ale stejně jsem se většinou - přiznávám, že z lenosti - vrátila je klasickým kupovaným jogurtům. No ale v posledních týdnech se to dost změnilo. Objevila jsem totiž Vildu s Fildou....

Filmjolk a Viili jsou kultury finského typu. Nejedná se o jogurt v pravém slova smyslu, co jsem se tak dočetla, ale spíše o fermentovaný mléčný výrobek. Což nemění nic na tom,   že pro nás doma (a pro mnoho a mnoho ostatních lidí, co se s nimi setkali) jsou to "jogurty". Více se o nich dočtete ZDE a ZDE.


No a jaké je to mít je doma? Jsou naprosto jednoduché na "chov" a chuťově výborné. I když každý trošičku jiný. Já je i ráda mixuji.

Jak tedy začít, když si domu přinesete kousek této pochutiny? Stačí vám opravdu maličko - lžička či dvě a za chvíli (no dobře den dva) máte první dávku. Tento kousek dejte do sklenice (klasické cca půl litrové), "popatlejte" její stěny a zalijte cca 350 ml plnotučného mléka. Přikryjte plátýnkem a nechte na lince pracovat... Až zhoustne, tak máte labůžo jogurt hotový. Ten vydrží i cca týden či deset dní. 

Pár praktických rad:

1. než začnete zpracovávat hotový jogurt, vždy si trochu odeberte do nové skleničky pro další pěstování (nebo naopak jogurt přelijte do jiné nádobky a do opatlané skleničky opět nalijté mléko).

2. kultury by se neměly dostat do styku s kovovými předměty, takže na míchání či přendavání používejte dřevěné či silikonové.  Samozřejmě jíst hotový jogurt už klasickou lžičkou můžete :-) 

3. Jogurtové koltury prý mohou jedna druhou "nakazit", pokud jsou při pokojové teplotě blízko sebe. takže pak máte jogurtového kříženečka. Popravdě, co se nějakého fungování týče, tak to vůbec nevadí, jen chuť může být lehoučce jiná.

4. Použít můžete klasické krabicové mléko (já jiné nedávám) a dokonce dokáže pracovat i s polotučným, když není na výběr. 

5. Můžete někdy místo mléka použít také 12% smetanu. Prý je to výborné - ještě jsem nezkusila. 



A jak jej nečastěji zpracovávám? Do svačinkových skleniček s piškoty, kakaem, rozvařeným ovocem či marmeládou. 

S mussli, ovocem, ořechy či čokoládou... Prostě jako klasické jogurty.

Na léto se chystám, že je smíchám s ovocem a udělám domácí zmrzliny.



Co si oblíbily cácorky, to jsou lakrumáčky, které z jogurtů snadno vyrobíte. Stačí dát vykapat na pár hodin (do ztuhnutí) přes plátýnko.


Jako plátno používám čisté dětské plenky, které jsem kdysi holkám používala pod hlavičku. 


Jakmile se podaří odkapat většinu vody, tak přidám kakao, piškoty a je hotovo.

Pozn. Podobně jde do takto vykapaného jogurtu dát i bylinky, koření a máte moc dobrou pomazánku.


Pořídit tyto kultury můžete ve FB skupinkách zaměřených na tyto typy výrobků - co mám já zkušenosti, tak zde funguje buď výměnný obchod (např. jogurt za kvásek), věnování či zaslání v některých případech, kdy si samozřejmě hradíte poštovné.

Pokud jste z okolí Odoleny Vody, tak se mi můžete ozvat, domluvíme se a já se s vámi o jogurtíky také ráda zdarma podělím :-)

Dobrou chuť!
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig