středa 24. dubna 2019

Chvilka v kuchyni #15

Hezký večer,

chcete pár inspiračních tipů z kuchyně? Není nic snadnějšího, já se totiž minulý týden opravdu snažila vymyslet k těm našim klasiám i nějaké novinky...


Nu dobrá, palačinky ke snídani až taková novinka není, ale tyto jsou ze špaldové mouky smíchané s trochou kokosové mouky a smažené na kokosovém oleji. Mňamka! :-)


Jogurty jsou u nás stále v kurzu - mimochodem pro vás chystám speciální článek. Moc mi vyhovuje skleničkový způsob servírování a i vědomí, že máme vlastně stále jogurt k dispozici. 


Luštěniny jsem kdysi v jídelníčku vůbec neměla. Poslední roky to ale dost napravuji a naopak je i ráda vyhledávám. Ono taková čistě hrachová polévka či polévka z mung fazolí s cibulí, kari a bramborem, to jsou naprosté mňamky plné vitamínů. 

 

Tentokrát jsem také do MioMatu hodila červenou řepu, brambor, cibuli a brambor. Přiznám se, že mi lehce ujela ruka s kořením, takže pak byla polévka lehce pikantnější , ale nevadí, i tak přišla k chuti a snědla se velice rychle. 


Kuskus jsem nevařila ani nepamatuji, a tak jsem to napravila. Přidala jsem k němu je orestované mleté maso, zeleninu a trochu zeleninového vývaru. Rychlé, jednoduché a výborné! :-) 


Recept "nerecept", kdy v lednici seberete různé druhy sýrů, rozpustíte je v plnotučném mléce, přidáte zeleninu a uvařené nudle měl u cácorek nehorázný úspěch. A to jsem si nejdříve říkala, jak jsem to jídlo odflákla :-) 


Prodloužený víkend byl plný grilování, kdy se přiznám, že jsem ale foťák nevytahovala. Tak jen jedna rychlovka v podobě marinovaných křidélek (směs oleje, grilovacího koření, dijonské hořčice a kečupu) s bramborovým salátem od maminky. Příště se budu snažit fotit více :-) 

 

A co ke grilovaným dobrotám? Samozřejmě že domácí pečivo. Třeba bagetky s olivovým olejem...


Po pár týdnech jsem i chléb upekla. Zvolila jsem variantu ze zakysaného podmáslí s dýňovými semínky. Ovšem, nenechala jsem si jej pro sebe, ale byl součástí "jedlého dárku".


Tip: Jak zabalit čerstvě upečený chléb (ještě teplý), který předáváte oslavenci? Třeba takto. 

 

Dalším jedlým dárkem byl tento (vcelku veliký) dort Pavlova. Byl zhotovený ze 3 korpusů o průměru cca 25 -30 cm a plněný krémem ze smetany a mascarpone. 

 

A samozřejmě přípravy na Velikonoce. Vajíčka (nejen) pro koledníčky jsem tentokrát barvila v cibulových slupkách a řepě. Ta tedy moc nechytla, ale z cibule jsou prostě nádherná.



 

Blíží se léto a mne čím dál víc lákají smoothie. Toto bylo z rybízu a lesního ovoce, co jsem měla zamražené, a přidala jsem lžičku zeleného ječměne. 


Rýmovníkový sirup nemusím představovat. Máme jej rádi do čaje či na dochucení některých jídel, a tak průběžně doplňuji zásoby... :-) 

 

Měníte s jarem nějak svůj jídelníček? Jak a proč?  :-) 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig