sobota 20. dubna 2019

Jak jsem si do domu pustila KonMari

Hezký večer,

už jste někdy přemýšleli o tom,jak máte srovnané oblečení ve skříni či v šatně? No samozřejmě, není to nějaké mega velké a vlastně ani důležité téma, ale poslední dobou jsem se na něj u nás doma hodně zaměřila...

Už nějakou dobu se snažím třídit průběžně naše šatníky. Důvod je jednoduchý - nelze si vše nechávat s tím, že "třeba jednou" nebo "na ven ještě dobré". Samozřejme neříkám plýtvat a zbytečně vyhazovat použitelné věci, ale jsem za to, aby se třídilo. 99% věcí, které vytřídím, vždy putují ještě dále - ať už formou textilních kontainerů či poslání dětského oblečení dále.

A pokaždé, když oblečení vracím zpět do skříně, tak přemýšlím, zda by to nešlo udělat jinak a lépe, aby vše bylo přehlednější.



Samozřejmě "těch správných" způsobů je hodně a je jen na každém, který mu ve finále vyhovuje. Pamatuji, jak jsem vždy chtěla mít namísto skříně šatnu. No a když jsem ji měla, ve finále jsem nebyla tak nadšená, jak bych si představovala. Ano, je úžasné, když  si můžete stoupnout do prostoru a "prohrabovat" se v oblečení, ale na druhou stranu jsem si uvědomila, že ve skříni (obrovské, vestavěné) jsem měla ty věci lépe a přehledněji uložené, jak v šatně. Navíc prostor šatny by šel určitě využít jinak, ale tom tu dnes není řeč...


Začala jsem tedy uvažovat jinak. O přerovnání svého šatníku a hlavně šatníku cácorek. Ty totiž jsou už ve věku, kdy se chtěji nejn samotné oblékat, ale i si oblečení chystat. Což je v "komínkové" variantě dost nepraktické, protože vždy nutně potřebují tu věc přímo na dně celého komínku.... Však to známe určitě všichny. 
Vzpomněla jsem si tedy na systém, o kterém mi kdysi vyprávěla nadšeně kolegyně, a začala jsem pátrat. Ano, tušíte správně, jedná se Marii Kondo a systém KonMari. Naprosto mne to okouzlilo (chápu, zní to divně, ale já to prostě jinak neumím nazvat). Řekla jsem si, že to zkusím a holkám pořídila komodu z Ikey (konečně jsem měla důvod ji pořídit, protože jsem po ni stejně vcelku dlouho pokukovala) a "šlo se na věc" 


Vše poskládat do úhledných balíčků. Jeden jako druhý, jež dokáží stát i samostatně. Nebudu lhát, ne vždy se 100% řídím tím, jak danou věc skládat a některé varanty si přizpůsobuji. Nicméně podstatu určitě držím.
Jak co skládat, je mimochodem dohledatelné na netu. Například na mém Pinterestu také naleznete pár tipů.

Malá vsuvka:  také dáváte do oblečení mýdlíčka? U nás doma to vždy dělala mamka i babičky a já v tom pokračuji. Líbí se mi, jak pak oblečení déle voní.


A když už jsem přerovnala cácorek skříň do jedné komody -neveřila bych, jak úžasně se dá pracovat s prostorem a kolik místa ušetříte jiným způsobem skládání (jediné, co jsem ponechala na ramínku, byly bundičky a kabáty ), dala jsem se do přeskládání ostatních věcí. Například utěrek... 


...povlečení ...


...ručníků...

 

... a materiálu na šití. 


Také jsem se podívala na "zoubek" svým stávajícím kosmetickým šuplíčkům a lehce je přerovnala (když už, tak pořádně) a kuchyňským šuplíkům. Zde už to tedy není moc o KonMari, ale o tom, že chci mít vše přehledné. Vyhovuje mi mít vše srovnané dle druhů či použití, Nezatěžovat se zbytečným nepořádkem či chaozem. 

 

Po cca dvou měsících, kdy jsem se do tohoto způsobu skladování (nejen) oblečení pustila, musím říct, že mi naprosto vyhovuje. Již jsem se dala i do přeskládání dospělého šatníku (přizávám, ten ještě nemá 100% zfinalizovaný). Myslím, že jen tak se k původním komínkům nevrátím. Tento "balíčkový" způsob mi totiž vyhovuje více - šetříte místem, vše je přehlednější a skládání oblečení jde po lehkém "zacvičení" stejně rychle, ne-li rychleji, jak skládání do komínků. 


Občas si říkám, že svými nároky na "poskládanou domácnost" musím u svých znýmých budit lehké (a možná rozpačité) úsměvy. Bez oledu na objevení metody KonMari jsem vždy musela mít vše dobře - rozumějte podle sebe - poskládané, roztříděné,vyrovnané... Díky tomuto postavení se k šatníku jsem péči o domácnout tak nějak posunula dále a to s minimálním vynaložením námahy, kdy naopak nyní (s odstupem času) vidím, jak i jedoduché přeorganizování dokáže ve finále šetřit čas například tím, že již nemusíte přerovnívat komínky, když chcete vytáhnout to třičko, které je zcela ve spodu.

Co vy a vaše organizace šatníku? Líbí se vám tento tip uklízecích článků, mám nachystat další? :-)
SHARE:

2 komentáře

  1. Konmari zkouším, není to vůbec špatné. Mýdla mezi oblečení dávám už léta, je to super, když si člověk přivoní k oblečení a stále je jako čerstvě vyprané, ikdyž už nějakou tu chvíli v té škříni leží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, proto mám ta mýdlíčka také ráda. Prostě takový ten "starý" zvyk, co je moc fajn. :-) Krásné Velikonoce!

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig