po asi téměř pěti letech jsem se včera pustila do klasických kynutých buchet. Recept mám už hodně dlouho, jen jsem si ho lehce "hrnečkově" poupravila. A protože je výsledek opravdu výborný, ráda se podělím i s vámi.
Tedy o ten recept, protože buchty jsme již snědli... :-)
Na těsto budete potřebovat:
2 žloutky
Půl hrnku cukru
Hrnek mléka + 1/3 hrnku na kvásek
2,5 hrnku hladké mouky
Kostička droždí
Špetka soli
2 lžíce oleje
Z droždí, 1/3 hrnku vlažného mléka a 2 lžic mouky jsem zadělala na kvásek, který cca za 20 minut krásně "vyběhl.
Poté, abych měla práci jednodušší, jsem dala těsto (tj. kvásek a ostatní zbylé suroviny) umíchat a trochu vykynout do domácí pekárny. Asi po hodině a půl jsem těsto (již krásně kynuté) přendala do misky, lehce prohnětla s trochou mouky a dala na další hodinu kynout.
Jako "Hrnečku, vař! " . Teď už jen udělat placičky, dát náplň, zabalit a vložit do pekáčku.
Před pečením ještě trochu potřít olejem...
...a cca 40 minut péct na 180 stupňů (záleží na troubě, tak radši hlídejte ;-) ).
Já plnila tvarohovou směsí (vanička tvarohu, vanilkový cukr,1 žloutek, případně ještě přisladit), ale můžete použít povidla, mák, ořechy... nebo nechat bez náplně.
Dobrou chuť!
Mňam, tak toto budem musieť napiecť. ☺
OdpovědětVymazatBibiána Navrátil's blog
Příprava je sice delší, ale výsledek stojí za to :-) Myslím, že brzy je napeču zase :-) Děkuji za komentář.
Vymazat