pondělí 4. února 2019

Polévkový pomocníček MioMat

Hezký pondělní večer,

na Instagramu a Facebooku vám jej ukazuji poslední dny hodně často. Důvod je jednoduchý, stal se oblíbencem v naší kuchyni. O kom že je řeč? Samozřejmě, že o MioMatu....

Je to tak půl roku (možná déle) zpět, kdy jsem o této pomůcce slyšela prvně. Tedy takto, začnu trochu obloukem - když byly holky malé, tak jsem jim příkrmy dělala nejčastěji v parním hrnci a to vše pak rozmixovala. Případně přidala více vody, dochutila a byla zeleninová polévka. Až když byly starší (a více než příkrmy je zajímal řízek) jsem objevila, že existují parní vařiče, které jídlo následně rozmixují Moc se mi to líbilo a vcelku jsem přemýšlela, že bych to pořídila právě na nějaké hutnější polévky, abych je střídala s milovanými vývary...
No a po nějaké době jsem narazila právě na MioMat. Opět to ve mě začalo hlodat, přecijen polévkujeme opravdu často, ale měla jsem i podobné pochyby, jestli na to nejsme až moc "velcí"...


A nejsme! :-)  Nakonec jsem načetla oficiální web, pár recenzí, koukla na sociální sítě a ve finále se domluvila přímo s MioMatem na možnost otestování.
Domů mi dorazil opravdu rychle - během 2-3 dnů. Je to mašinka vcelku podobná konvici na vodu, jen o trochu větší. V balení je také kabel, cedník (hodně oceňuji, že je kovový a vypadá, že něco vydrží - oproti plastovým kolegům), odměrka a žínka na mytí. Upřímně, žínka mi přijde moc drsná, a tak ji nepoužívám, protože se bojím, abych vnitřek nepoškrábala.


A jak to vše funguje? Přístroj má 4 programy (polévky, smoothie, vegiemilk a raw) U nás se ujaly zejména zmíněné polévky, ale i kaše jsou moc dobré. Co se rostliných mlék týče, tak těm jsem prozatím nepřišla moc na chuť obecně, ale také vyzkouším časem, až seberu odvahu :-)

Takže k těm polévkám:

Nakrájíte oblíbenou zeleninu na malé kousky (mám v plánu ještě i článek přímo s našimi oblínebými recepty pro inspiraci), zalijete vodou po či mezi značení min / max, přidáte sůl a koření a dáte vařit.



Součástí "poklice" jsou i čepele, které v průběhu vaření potraviny rozsekají do jemna. To, jak hustou polévku chcete, záleží na množství potravin. Mne se povedlo jej jednou "přeplnit" a zelenina pak nebyla rozsekaná úplně. Samozřejmě nám to nevadilo a na chuti to neubralo, ale nemyslím si, že dělat toto cíleně, by bylo pro přístroj moc dobré...


Poklice se nijak nezaklapává, nasadí se na určené místo, tím se lehce "přisaje", vytvoří podtlak a vaří.  Za 25 minut (na polévkový program) máte hotovo.

Výborné je, že nemusíte extra zahušťovat, to udělají dané ingredience. Do MioMatu se nesmí dávat mouka a podobná zahušťovadla, aby se nepřipálila. Nicméně, pokud chcete polévku hustější, mohu doporučit kousek brambory či batáty... :-) 

Při vaření se okolo poklice a otvoru sráží voda. Není to nic hrozného, ale je třeba s tím počítat a ideálně přístroj umístit při vaření pod digestoř, aby vám pára odcházela...


A co nějaké mínusy - ano, i když ho vychvaluji, tak i něco negativního se najde. Je jím fakt, že uděláte max 1,3 litru (min 1,1l) polévky. Ani méně ani více. Nám to třeba nevadí a máme to akorát. Ovšem pro větší rodiny či naopak jednotlivce, co nechtějí jíst stejnou polévku vícekrát za  sebou, je to dost limitující.

Samozřejmě je varianta uvařená jídla i zchladnutí zamrazit - toho bych se třeba nebála při výrobě dětských příkrmů. Naopak, to šetří pak následně neuvěřitelně čas.


Součástí balení byla i malá kuchařka s různými tipy. Je moc fajn a člověka inspiruje, co vše smíchat. Jak jsem vám slíbila, tak i já vám pár receptů brzy sepíši.


Co tedy říci na závěr? Za mne naprosto super pomocník pro ty, kteří polévkují jako o život či pro maminky miminek / batolat, které dělají doma dětem příkrmy. Suroviny rozdrtí opravdu na jemný krém, ale samozřejmě k tomu můžete např. uvařit stranou těstoviny a dát do rajčatové polévky. Mňamka!
Já jsem jej poslední dny používala denně - a rozhodně to není z důvodu spolupráce s MioMatem (kterým tímto ještě jednou děkuji za poskytnutí úžasné věcičky), na to mne už myslím znáte dobře :-) , ale protože nás polévky z něj prostě baví. Je to super obměna našeho jídelníčku. Navíc mám teď novou kuchyň ve výrobním procesu, a tak dokáži podobné kuchyňské vychytávky ocenit o to více, když klasiku ještě musím nějaký ten den vynechat... :-) 


Znáte tent přístroj? Co na něj říkáte?

P.S.: Pokud by se vám líbil a uvažujete o jeho pořízení, tak nyní probíhá valentýnská sleva -400,- do 10.2.
SHARE:

2 komentáře

  1. To vidím prvně, ale nějak mě neláká si ho pořídit.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se to moc líbí, ale je pravda, že u nás se polévkuje hodně, a tak jej opravdu využijeme na plno. Ještě mi také přijde jako fajn pomocník na mimi pokrmy, ale to vždy záleží na tom, co dané rodině vyhovuje :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig