pátek 28. září 2018

Kvásková pizza podle AE style

Hezký večer, kuchaříci,

dnešek byl, co se vaření týče, jedna velká improvizace, o to více jsem ráda, že i holky vše poslušně snědly a s chutí (ne, to poslední dobou opravdu není zamozřejmost :-) ).  Naprosto mega úspěch měla kvásková pizza, kterou jsem udělala k večeři....

Včera večer jsem si dala rozkvasit na podmáslový chléb, a protože jsem toho rozkvasu měla ráno opravdu hodně, přemýšlela jsem, co bych z něj mohla ještě udělat. Vzpomněla jsem si a recept od Maškrtnice, kam se moc ráda chodím inspirovat. Z jejích fotografiích to jídlo totiž krásně voní. Ano, opravdu to je možné, však se podívejte a během chvilky ucítíte pizzu, chléb, rohlíčky... a budete si je chtít udělat doma.

No ale trošičku jsem si to těsto poupravila a lehce jej "uspěchala". Holt jsem neměla tolik času, když jsem chtěla mít pizzu k večeři. Ale myslím, že výsledek byl více než dobrý, a tak se s vámi podělím o recept.

Večer před pečením si dejte rozkvasit kvásek:

4 - 5 lžic kvasu rozmíchejte s
1 hrnkem podpomáslí
0,5 hrnkem vlažné vody
1,5 hrnkem žitné mouky

Přikryjte igelitovým pytlíke a nechte kvásek pracovat na lince přes noc.

Ráno si udělejte samotné těsto:

Vezměte 1,5 hnku rozkvasu (rozvasu je vcelku hodně z toho množství, co jsem napsala výše - já z něj pekla ještě i menší chléb, a tak si jej můžete použít na něco dalšího, či si udělat více pizza těsto a dávky ostatních surovin tomu přizpůsobit

Přidejte:
1 lžíci rozpuštěného sádla
2 lžíce olivového oleje
2 malé lžičky soli
1 hrnek vlažné vody
2 hrnky hladké pšeničné mouky - každá působí trochu jinak, tak přidávejte postupně. dokud těsto není jemné, vláčné a nelepí

Vyníchejte vláčné středně hutné těsto - v robotu cca 7-10 minut. Poté těsto vyndejte a ještě lehce "zažmoulejte" rukama. Bude trochu lepivější, takže pracujte s lehce pomoučněnýma rukama.


Takto vypracované těsto jsem vložila do utěrky (tedy v mém případě do látkové plenky, které ráda používám namísto vysypávání ošatky při pečení chleba) a nechala na lince stát cca 5 hodin. 


Těsto krásě nakynulo, a tak jsem jej rozdělila na 4 stejně velké díly a zabalené v utěrce dala do lednice.
Po cca 4 hodinách (po šesté večer) jsem si dva bochánky těsta vyndala ven a chystala  se na pečení. Nechala jsem je tedy ještě hodinu na lince "ožít" pod utěrkoou a a mezitím si připravila zdobení.


I za tu hodinku na teple bylo poznat, že těsto opět o nějaký kus poskočilo. Za čala jsem jej tedy zpracovávat do jakési pizza podoby. Nebudu lhát, není to zrovna jednoduché, a tak jsme si ho nejprvve jemně "zploštila" dlaní a pak jemně natahovala za kraje, dokud těsto nebylo cca půl centimentu slaboučké (na krajích více).


Na ozdobu jsem použila "co lednice dala", takže rajčatové pyré, sýr, šunku, olivy a na část houby pro manžela....


Dala jsem do trouby rozpálené na 250 (vyšší stupeň nemám, ale prý čím více, tím lépe) a běhěm deseti minut bylo hotovo.


Doboru chuť!

SHARE:

2 komentáře

  1. Tak kváskovou pizzu jsem nikdy nedělala :-) mohla bych vyzkoušet.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu moc dobrá, až mě to samotnou tak trochu překvapilo. Už si plánuji na příští rok, že bych chtěla venkovní "kuchyn" a ráda bych i pec, takže tam pak určitě budu pizzovat o sto šest :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig