dnešek byl, co se vaření týče, jedna velká improvizace, o to více jsem ráda, že i holky vše poslušně snědly a s chutí (ne, to poslední dobou opravdu není zamozřejmost :-) ). Naprosto mega úspěch měla kvásková pizza, kterou jsem udělala k večeři....
No ale trošičku jsem si to těsto poupravila a lehce jej "uspěchala". Holt jsem neměla tolik času, když jsem chtěla mít pizzu k večeři. Ale myslím, že výsledek byl více než dobrý, a tak se s vámi podělím o recept.
Večer před pečením si dejte rozkvasit kvásek:
4 - 5 lžic kvasu rozmíchejte s
1 hrnkem podpomáslí
0,5 hrnkem vlažné vody
1,5 hrnkem žitné mouky
Přikryjte igelitovým pytlíke a nechte kvásek pracovat na lince přes noc.
Ráno si udělejte samotné těsto:
Vezměte 1,5 hnku rozkvasu (rozvasu je vcelku hodně z toho množství, co jsem napsala výše - já z něj pekla ještě i menší chléb, a tak si jej můžete použít na něco dalšího, či si udělat více pizza těsto a dávky ostatních surovin tomu přizpůsobit
Přidejte:
1 lžíci rozpuštěného sádla
2 lžíce olivového oleje
2 malé lžičky soli
1 hrnek vlažné vody
2 hrnky hladké pšeničné mouky - každá působí trochu jinak, tak přidávejte postupně. dokud těsto není jemné, vláčné a nelepí
Vyníchejte vláčné středně hutné těsto - v robotu cca 7-10 minut. Poté těsto vyndejte a ještě lehce "zažmoulejte" rukama. Bude trochu lepivější, takže pracujte s lehce pomoučněnýma rukama.
Takto vypracované těsto jsem vložila do utěrky (tedy v mém případě do látkové plenky, které ráda používám namísto vysypávání ošatky při pečení chleba) a nechala na lince stát cca 5 hodin.
Těsto krásě nakynulo, a tak jsem jej rozdělila na 4 stejně velké díly a zabalené v utěrce dala do lednice.
Po cca 4 hodinách (po šesté večer) jsem si dva bochánky těsta vyndala ven a chystala se na pečení. Nechala jsem je tedy ještě hodinu na lince "ožít" pod utěrkoou a a mezitím si připravila zdobení.
I za tu hodinku na teple bylo poznat, že těsto opět o nějaký kus poskočilo. Za čala jsem jej tedy zpracovávat do jakési pizza podoby. Nebudu lhát, není to zrovna jednoduché, a tak jsme si ho nejprvve jemně "zploštila" dlaní a pak jemně natahovala za kraje, dokud těsto nebylo cca půl centimentu slaboučké (na krajích více).
Na ozdobu jsem použila "co lednice dala", takže rajčatové pyré, sýr, šunku, olivy a na část houby pro manžela....
Dala jsem do trouby rozpálené na 250 (vyšší stupeň nemám, ale prý čím více, tím lépe) a běhěm deseti minut bylo hotovo.
Doboru chuť!
Tak kváskovou pizzu jsem nikdy nedělala :-) mohla bych vyzkoušet.
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Je opravdu moc dobrá, až mě to samotnou tak trochu překvapilo. Už si plánuji na příští rok, že bych chtěla venkovní "kuchyn" a ráda bych i pec, takže tam pak určitě budu pizzovat o sto šest :-)
Vymazat